Čokoladno-jabolčna torta brez moke
Tudi letos sem pred prazniki v enem izmed trgovskih centrov kupila revijo z recepti, ki nam pridejo prav v tem prazničnem času in seveda tudi med letom. In ko sem iskala idejo za sladico, ki jo bomo pripravili na božični večer, sem naletela na recept za čokoladno-jabolčno torto brez moke, ki mi je služil kot navdih za pripravo te torte. Ker imamo ravno za praznike največ dela s pripravljanjem slavnostnih večerij, je ta recept kot nalašč za praznični meni, saj nam ne bo vzel veliko časa in energije.
Pripomočki za čokoladno-jabolčno torto brez moke
- električni mešalnik ali kuhinjski robot
- ena manjša in ena večja posoda za kuhanje
- kuhinjska tehtnica
- okrogel pekač premera 22 ali 24 cm
- nož, kuhalnica
Sestavine za čokoladno-jabolčno torto brez moke
(za 8 oseb)
- 100 g masla
- 100 g rjavega sladkorja in malo sladkorja v prahu za na vrh torte
- 100 g čokolade (lahko mlečno ali jedilno, jaz sem vzela Mannerjevo kuverturo)
- 4 jajca
- 100 g mletih lešnikov (lahko tudi orehi, mandlji)
- 2 jabolki (lahko tudi hruške)
- 3 žlice pomarančnega soka in 2 žlici belega ruma (lahko tudi izpustite, če želite)
- malo masla za namastitev pekača
Priprava čokoladno-jabolčne torte brez moke
Pripravimo vodno kopel za čokolado. V večjo posodo nalijemo vodo do polovice, na njo postavimo manjšo posodo. Ko voda zavre v manjšo posodo nalomimo čokolado in in jo skupaj z maslom stopimo. Ohladimo.
Rumenjake ločimo od beljakov in jih z mešalcem stepemo skupaj s sladkorje. Nato jih previdno vmešamo v ohlajeno čokolado.
Dodamo mlete lešnike.
Iz beljakov stepemo sneg in ga nato postopoma zmešamo s čokoladno mešanico.
Okrogel pekač namastimo z malo masla in prelijemo mešanico. Pečico medtem zagrejemo na 180 stopinj Celzija (ventilatorska pečica). Nato olupimo dve jabolki, jima odstranimo peške in narežemo na krhlje. Krhlje razporedimo po vrhu testa.
Torto pečemo približno 50 minut. Ko je pečena, jo ohladimo in posujemo s sladkorjem v prahu.
Postrežemo, lahko tudi s kepico vaniljevega sladoleda. Pa dober tek!