Zložena jabolčna pita
Jabolčne pite sicer spadajo v klasiko sladkih pit, vendar še vedno so in bodo “zimzelene”, kajti vonj jabolk in cimeta imamo tako radi, da nam ob njem vedno postane toplo pri srcu. Sicer se bomo še vedno držali klasike, vendar danes malce drugačna zložena jabolčna pita.
Zložena jabolčna pita – pripomočki:
- skleda
- električni mešalec
- tehtnica
- valjar
- peki papir
- lonec
- pekač mere 37 cm x 24 cm
Zložena jabolčna pita – sestavine:
Za pekač mere 37 cm x 24 cm
Testo za pito:
- 500 g gladke moke
- 250 g masla
- 5 žlic sladkorja
- 2 rumenjaka
- ščep soli
- žlica ali dve hladne vode – po potrebi
Nadev:
- 6 jabolk
- cimet
- 2 večji jajci
- 150 g sladkorja + 3 žlice za posip po jabolkah
- 2 vanilij sladkorja
- 400 ml sladke smetane
- naribana limonina lupinica
Zložena jabolčna pita – postopek peke:
V skledo za gnetenja testa presejemo moko, maslo, sladkor, rumenjaka in ščep soli. Ugnetemo testo in sicer najprej bo zelo v grudicah, nato bo začelo prehajati v skupek testa. Če je potrebno, dodajte žlico mrzle vode. Takoj, ko nam uspe zgnesti testo v skupek, nehamo mesiti in spravimo testo v pvc folijo ter damo za pol ure v hladilnik.
Ker za to pito uporabim pekač s snemljivim robom, valjam testo kar na peki papirju, ker ga tako lažje prenesem na pekač. Ko boste valjali, dajte na vrh testa pvc folijo, tako se vam testo ne bo lomilo in lepilo na valjar. Tudi dodatnega mokanja ni več potrebno.
Ko smo testo uspešno prenesli v pekač, ga z vilico na gosto prebodemo.
Jabolka olupimo in prerežemo na pol. S pomočjo noža previdno izdolbemo peške in pazimo, da nam polovičke ostanejo v enem kosu. Nato vsako polovičko razrežemo na krhlje, ki jih pod nobenim pogojem ne smemo premešati, ločiti. Ostanejo naj v vrstnem redu, kot smo jih rezali.
Jabolčne krhlje na dno testa položimo kot domine. Vsako vrsto obrnemo v nasprotno smer, kot vzorec ribja kost.
Ko imamo jabolčne krhlje zložene na dnu testa, jih posujemo s tremi žlicami sladkorja in potrosimo s cimetom. Pito damo peči na 180 stopinj Celzija za 15 minut.
Med tem, ko se pita peče, zmešamo preliv za pito. V loncu zmešamo najprej smetano, da postane gostejša (ne sme biti stepena, samo malo gostejša naj postane), nato dodamo še jajca, sladkor, limonino lupinico, cimet po želji in vanilijo.
Po 15-ih minutah pečenja prelijemo preliv čez pito in pečemo še 20 minut na 170 stopinj Celzija. Zdaj pa res že zelo diši v našem domu…
Zaradi lepšega in lažjega rezanja pustimo, da se zložena jabolčna pita nekoliko ohladi in sesede.
Prijetno sladkanje!