Klasična jabolčna pita
Print Friendly, PDF & Email

Klasična jabolčna pita je okusna, sočna in dišeča jabolčna pita, takšna, kot jo je pekla že naša babica.

Klasicna-jabolcna-pita-11

Klasična jabolčna pita – pripomočki:

  • 2 večji posodi (za pripravo testa in ribanje jabolk)
  • ribež
  • pekač

Klasična jabolčna pita – sestavine:

Testo:

  • 75 dag bele gladke moke (polovico lahko nadomestimo s pirino)
  • Klasična jabolčna pita1 čajna žlička sode bikarbone (ali pecilnega praška)
  • 35 dag maščobe (margarina ali maslo)
  • 35 dag sladkorja
  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • nastrgana limonina lupinica
  • smetana ali mleko (po potrebi)

Jabolčni nadev:

  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • 1 čajna žlička mletih klinčkov
  • 1 vanilin sladkor
  • 2 žlici sladkorja
  • 8 velikih jabolk

Klasična jabolčna pita – postopek:

V posodo presejemo moko in sodo bikarbono. Dodamo margarino ali maslo, sladkor, jajci, ščepec soli ter nastrgano limonino lupinico. Vse skupaj zgnetemo v testo. Če je testo presuho, dodamo malo smetane ali mleka, če je premokro, pa malo moke.Klasicna-jabolcna-pita-2

Medtem ko testo počiva, pripravimo jabolčni nadev. Jabolka dobro operemo in naribamo. Če imamo neškropljena jabolka, jih lahko naribamo kar z olupi vred. Dodamo sladkor, vanilin sladkor, mleti cimet in klinčke ter dobro premešamo. Po želji in okusu lahko še dodatno sladkamo.

Klasicna-jabolcna-pita-3

Pekač namastimo in pomokamo, da se jabolčna pita ne bo prijela.

Klasicna-jabolcna-pita-5

Polovico testa z roko enakomerno porazdelimo po pekaču.

Klasicna-jabolcna-pita-6

Nato plast testa prekrijemo z naribanimi jabolki.

Klasicna-jabolcna-pita-7

Iz druge polovice testa oblikujemo dolge svaljke, debele približno 1 centimeter, in jih polagamo na jabolčno pito po diagonali.

Klasicna-jabolcna-pita-8

Iz testa tako ustvarimo mrežo. Svaljki naj bodo narazen vsaj 3 centimetre.

Klasicna-jabolcna-pita-9

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C, približno 50 minut. Ko se testo nežno rjavo zapeče, vzamemo pekač iz pečice in klasično jabolčno pito pokrijemo s svežo kuhinjsko krpo.

Klasicna-jabolcna-pita-10

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 20 Povprečno: 4.4]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Ena misel o “Klasična jabolčna pita

Dodaj odgovor