Jabolčni piškoti s cimetom
Jabolčni piškoti s cimetom so mehki in rahli, v ustih pa se kar stopijo. Ko jih boste pripravljali, bo po stanovanju zavel vonj po praznikih … Za njihovo pripravo potrebujete jabolčno marmelado – če je nimate pri roki, se ne ustrašite, po tem receptu jo lahko pripravite zelo hitro in enostavno. Namesto nje pa lahko jabolka malo potenstate in jih uporabite namesto marmelade.
Jabolčni piškoti s cimetom – pripomočki:
- velika in majhna posoda
- električni mešalnik
- kuhinjska tehtnica
- pekač
- peki papir
- čajna žlička
Jabolčni piškoti s cimetom – sestavine:
- 250 g jabolčne marmelade (ali 220 g jabolčne čežane ali 180 g tenstanih jabolk – tekočino odlijemo stran – in 50 g masla).
- 100 g sladkorja (če je marmelada sladka, dodamo manj sladkorja, če uporabimo tenstana jabolka pa malenkost več)
- vanilijev sladkor
- 1 jajce
- pol žličke cimeta
- pol pecilnega praška
- 250 g moke
Za povaljat:
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 1 žlička cimeta
Iz navedenih sestavin dobimo 2 do 3 pekače jabolčnih piškotov s cimetom.
Jabolčni piškoti s cimetom – postopek:
Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač obložimo s peki papirjem.
V posodi z električnim mešalnikom zmešamo marmelado, jajce, sladkor, vanilijev sladkor in pol žličke cimeta. Dodamo moko in pecilni prašek in zamesimo testo. Testo damo počivat v hladilnik za vsaj 30 minut.
V manjši posodici z žlico zmešamo sladkor v prahu in cimet. Iz testa oblikujemo kroglice, jih povaljamo v mešanici cimeta in sladkorja v prahu, jih položimo na pekač (in vanje po želji odtisnemo vzorec z modelčkom, kozarcem, ipd.).
Piškote pečemo na 180 °C nekje od 10 do 12 minut. Počakamo, da se ohladijo na pekaču.
Piškoti so nared. Enostavno, kajne?
V zaprti posodi jabolčni piškoti s cimetom zdržijo sveži več tednov.
Zdaj pa le veselo na delo in dober tek!
Se lahko pri temu testu uporabi modelček za kekse?
Ne, to pa ne bo šlo, ker bi se piškoti preveč razlezli.
Ooo 🙁
Hvala za odgovor.