Jabolčna marmelada
Print Friendly, PDF & Email

Imate veliko jabolk in ne veste kam z njimi in kako bi jih shranili? Jabolčna marmelada je odličen odgovor na vašo dilemo. Jabolčna marmelada ni hitro pokvarljiva, uporabite pa jo lahko na sto in en način: v palačinkah, v pitah, v piškotih, namazano na kruh, kot dodatek k sladicam ali pa kar na žlico.

jabolcna-marmelada-2

Jabolčna marmelada – pripomočki:

  • lonec
  • kuhalnica
  • nož
  • palični mešalnik
  • kozarci za marmelado
  • ožemalnik citrusov

Jabolčna marmelada – sestavine:

Količine lahko po želji povečate.

  • 600 g olupljenih in očiščenih jabolk različnih sort
  • 250 g sladkorja
  • sok ene limone
  • cimet po okusu (lahko izpustimo)
  • 2 žlici ruma (lahko izpustimo)

Uporaba želirnega sladkorja v tem primeru ni nujna, saj jabolka že sama po sebi vsebujejo veliko pektina (želirnega sredstva).

Iz naštetih sestavin dobimo 2 majhna kozarca jabolčne marmelade. Če imate na voljo več jabolk, predlagam, da količine sestavin povečate.

Jabolčna marmelada – postopek:

Jabolka olupimo, očistimo in narežemo na majhne koščke. Damo jih v lonec in jih pokapljamo s sveže iztisnjenim sokom limone.

jabolcna-marmelada-4

Kuhamo na nizkem ognju, vmes mešamo in kmalu dodamo sladkor. Marmelado kuhamo 50 do 90 minut – odvisno od tega, kakšna gostota nam ustreza. Marmelado vmes večkrat premešamo.

jabolcna-marmelada-5

Na koncu dodamo cimet in rum ter marmelado spasiramo s paličnim mešalnikom.

jabolcna-marmelada-6

Še vročo vlijemo v razkužene kozarce. Kozarce ovijemo v krpo, dokler se jabolčna marmelada ne ohladi. Nato jo hranimo na hladnem.

jabolcna-marmelada-2

 

Veliko kuharskih užitkov in dober tek!

 

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor