Jabolčna marmelada
Imate veliko jabolk in ne veste kam z njimi in kako bi jih shranili? Jabolčna marmelada je odličen odgovor na vašo dilemo. Jabolčna marmelada ni hitro pokvarljiva, uporabite pa jo lahko na sto in en način: v palačinkah, v pitah, v piškotih, namazano na kruh, kot dodatek k sladicam ali pa kar na žlico.
Jabolčna marmelada – pripomočki:
- lonec
- kuhalnica
- nož
- palični mešalnik
- kozarci za marmelado
- ožemalnik citrusov
Jabolčna marmelada – sestavine:
Količine lahko po želji povečate.
- 600 g olupljenih in očiščenih jabolk različnih sort
- 250 g sladkorja
- sok ene limone
- cimet po okusu (lahko izpustimo)
- 2 žlici ruma (lahko izpustimo)
Uporaba želirnega sladkorja v tem primeru ni nujna, saj jabolka že sama po sebi vsebujejo veliko pektina (želirnega sredstva).
Iz naštetih sestavin dobimo 2 majhna kozarca jabolčne marmelade. Če imate na voljo več jabolk, predlagam, da količine sestavin povečate.
Jabolčna marmelada – postopek:
Jabolka olupimo, očistimo in narežemo na majhne koščke. Damo jih v lonec in jih pokapljamo s sveže iztisnjenim sokom limone.
Kuhamo na nizkem ognju, vmes mešamo in kmalu dodamo sladkor. Marmelado kuhamo 50 do 90 minut – odvisno od tega, kakšna gostota nam ustreza. Marmelado vmes večkrat premešamo.
Na koncu dodamo cimet in rum ter marmelado spasiramo s paličnim mešalnikom.
Še vročo vlijemo v razkužene kozarce. Kozarce ovijemo v krpo, dokler se jabolčna marmelada ne ohladi. Nato jo hranimo na hladnem.
Veliko kuharskih užitkov in dober tek!