Moja prva prekmurska gibanica
Print Friendly, PDF & Email

Ena izmed najbolj znanih slovenskih tradicionalnih sladic je zagotovo prekmurska gibanica. In ne poznam ene osebe, ki je ne bi marala. Pred kratkim sem še mislila, da je prekmurska gibnica ena izmed najtežjih sladic za pripraviti. Kako sem se zmotila! Verjemite mi, ni težko!

moja prva prekmurska gibanica 1Prekmurska gibanica – pripomočki:

  • pekač
  • žlice
  • lopatice
  • 4 – 5 skled
  • mikrovalovna pečica ali štedilnik

Prekmurska gibanica – sestavine:

  • vlečeno testo
  • olje
  • velika kisla smetana
  • 1 jajce

1. Makov nadev:

  • 20 dag maka
  • moja prva prekmurska gibanica 25 dag sladkorja
  • 2 dl mleka
  • 1 vanilijev sladkor

2. Skutin nadev:

  • 500 g skute
  • 1 jajca
  • 1 dl kisle smetane
  • 1 žlica sladkorja

3. Orehov nadev:

  • 20 dag mletih orehov
  • 5 dag sladkorja
  • 1dcl mleka
  • 1 vanilijev sladkor
  • malo cimeta

4. Jabolčni nadev:

  • 0,5 kg jabolk
  • 5 dag sladkorja
  • malo cimeta

Prekmurska gibanica – postopek:

Pripravimo si sestavine za makov nadev.

moja prva prekmurska gibanica 3

Mleko segrejemo, polijemo po maku in vse sestavine zmešamo skupaj.

moja prva prekmurska gibanica 4

Pripravimo si sestavine za skutin nadev.

moja prva prekmurska gibanica 5

Vse sestavine zmešamo skupaj.

moja prva prekmurska gibanica 6

Pripravimo si sestavine za orehov nadev.

moja prva prekmurska gibanica 7

Mleko ponovno segrejemo, polijemo po orehih ter vse sestavine zmešamo skupaj.

moja prva prekmurska gibanica 8

Pripravimo sestavine za jabolčni nadev.

moja prva prekmurska gibanica 9

Jabolka olupimo in naribamo, ter vse sestavine zmešamo skupaj.

moja prva prekmurska gibanica 10

Sedaj imamo pripravljene vse štiri nadeve.

moja prva prekmurska gibanica 11

Pripravimo pekač, olje in vlečeno testo.

moja prva prekmurska gibanica 12

Pekač namažemo z oljem, testo prepolovimo, položimo v pekač in ponovno namažemo z oljem.

moja prva prekmurska gibanica 13

Najprej položimo polovico makovega nadeva, pokrijemo z vlečenim testom ter premažemo z oljem.

moja prva prekmurska gibanica 14

Naslednji nadev je skutin. Polovico nadeva položimo v pekač, ponovno pokrijemo z vlečenim testom in premažemo z oljem.

moja prva prekmurska gibanica 15

Predzadnji nadev je orehov. Ponovno damo samo polovico nadeva, pokrijemo z vlečenim testom ter premažemo z oljem.

moja prva prekmurska gibanica 16

Zadnji nadev je jabolčni. Polovico jabolčnega nadeva ožamemo, položimo testo in premažemo z oljem.

moja prva prekmurska gibanica 17V istem zaporedju ponovimo s preostalimi nadevi.

Zadnje plasti vlečenega testa ne prepolovimo, ampak položimo na gibanico celega.

moja prva prekmurska gibanica 17

Pripravimo kislo smetano in jajce, zmešamo in polijemo po vrhu gibanice.

moja prva prekmurska gibanica 18

Pečemo uro in pol na 180°C. Med pečenjem pokrijemo s folijo.

moja prva prekmurska gibanica 19

moja prva prekmurska gibanica 20

Kaj pravite? Ni težko a ne? Prijetno sladkanje želim!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor