Moja prva prekmurska gibanica
Ena izmed najbolj znanih slovenskih tradicionalnih sladic je zagotovo prekmurska gibanica. In ne poznam ene osebe, ki je ne bi marala. Pred kratkim sem še mislila, da je prekmurska gibnica ena izmed najtežjih sladic za pripraviti. Kako sem se zmotila! Verjemite mi, ni težko!
Prekmurska gibanica – pripomočki:
- pekač
- žlice
- lopatice
- 4 – 5 skled
- mikrovalovna pečica ali štedilnik
Prekmurska gibanica – sestavine:
- vlečeno testo
- olje
- velika kisla smetana
- 1 jajce
1. Makov nadev:
2. Skutin nadev:
- 500 g skute
- 1 jajca
- 1 dl kisle smetane
- 1 žlica sladkorja
3. Orehov nadev:
- 20 dag mletih orehov
- 5 dag sladkorja
- 1dcl mleka
- 1 vanilijev sladkor
- malo cimeta
4. Jabolčni nadev:
- 0,5 kg jabolk
- 5 dag sladkorja
- malo cimeta
Prekmurska gibanica – postopek:
Pripravimo si sestavine za makov nadev.
Mleko segrejemo, polijemo po maku in vse sestavine zmešamo skupaj.
Pripravimo si sestavine za skutin nadev.
Vse sestavine zmešamo skupaj.
Pripravimo si sestavine za orehov nadev.
Mleko ponovno segrejemo, polijemo po orehih ter vse sestavine zmešamo skupaj.
Pripravimo sestavine za jabolčni nadev.
Jabolka olupimo in naribamo, ter vse sestavine zmešamo skupaj.
Sedaj imamo pripravljene vse štiri nadeve.
Pripravimo pekač, olje in vlečeno testo.
Pekač namažemo z oljem, testo prepolovimo, položimo v pekač in ponovno namažemo z oljem.
Najprej položimo polovico makovega nadeva, pokrijemo z vlečenim testom ter premažemo z oljem.
Naslednji nadev je skutin. Polovico nadeva položimo v pekač, ponovno pokrijemo z vlečenim testom in premažemo z oljem.
Predzadnji nadev je orehov. Ponovno damo samo polovico nadeva, pokrijemo z vlečenim testom ter premažemo z oljem.
Zadnji nadev je jabolčni. Polovico jabolčnega nadeva ožamemo, položimo testo in premažemo z oljem.
V istem zaporedju ponovimo s preostalimi nadevi.
Zadnje plasti vlečenega testa ne prepolovimo, ampak položimo na gibanico celega.
Pripravimo kislo smetano in jajce, zmešamo in polijemo po vrhu gibanice.
Pečemo uro in pol na 180°C. Med pečenjem pokrijemo s folijo.
Kaj pravite? Ni težko a ne? Prijetno sladkanje želim!