Vegansko ajdovo pecivo z jabolki
Vegansko ajdovo pecivo z jabolki je namenjeno veganom in tistim, ki ne smejo uživati glutena, saj ajdova moka ne vsebuje glutena. Za povrh pa še ne vsebuje sladkorja, saj so ajdovemu pecivu dodana še jabolka in rožičeva moka, ki je tudi brez glutena in daje biskvitu sladek okus. Ajda je bolj grenka, zato tisti, ki je niste navajeni, lahko dodate še malo sladkorja. Na pecivo si lahko namažete tudi marmelado, če to želite. Biskvit je najboljši svež, pri nas ga je sin kar hitro pojedel. Upam, da bo tudi vam všeč.
Pripomočki za vegansko ajdovo pecivo z jabolki
- metlica ali žlica in žlička
- posoda za mešanje
- tehtnica
- merilna posoda oz. žlička
- pekač (24×15 cm)
- ribežen
- nož
- ventilacijska pečica
Sestavine za vegansko ajdovo pecivo z jabolki
- 100 g ajdove moke oz. 1 skodelica za 2 dl
- 50 g rožičeve moke
- 200 ml rastlinskega napitka (za tiste, ki ne smejo glutena naj bo riževo mleko ali katero drugo)
- 1 naribano jabolko
- 2 žlici ali ena zvrhana žlica čičerikine moke
- 4 žlice olja
- žlička vinskega kamna
- ščepec soli
- 2 žlici olja za pekač (olje more pokrivati dno pekača)
Priprava veganskega ajdovega peciva z jabolki
Najprej zmešam suhe sestavine, ki jim kasneje postopoma dodam rastlinski napitek in olje. Vse skupaj zmešam in dodam naribano jabolko (sama ga olupim, vi pa kakor želite, če vas lupina v pecivu ne moti, lahko naribate kar neolupljeno jabolko). Še enkrat vse zmešam z metlico oz. z žlico.
Namastim pekač in vanj vlijem maso. Pečem v ogreti pečici (ventilacijska pečica) na 160 °C , 20 minut do pol ure (jaz pečem 20 minut in pustim biskvit še 10 minut v ugasnjeni pečici).
Pekač z veganskim ajdovim biskvitom pustim, da se malo ohladi nato ga narežem na kocke in ponudim.
Veganski ajdov biskvit lahko ponudite vegananom in tisim, ki ne smejo glutena, pa tudi tistim, ki se izogibajo sladkorju. Seveda, pa bo teknil tudi vsem ostalim.