Borovnice – drobni zaklad narave
Print Friendly, PDF & Email

Borovnice, tisti mali, drobni okrogli plodovi, ki jih vsako leto tako nestrpno pričakujemo, so ne le okusne, ampak tudi zelo, zelo zdrave. Zato bo najbolje, če jih boste zaužili kar sveže. Vsekakor pa so borovnice priljubljene tudi v kulinariki in jih tako lahko pripravimo v najrazličnejših sladicah, iz njih skuhamo marmelado, pripravimo pijače in napitke, seveda pa ne pozabimo na posušene borovnice, ki so nepogrešljiv del domače zeliščne lekarne.
Poznamo več vrst borovnic, danes bomo podrobnejše spoznali gozdno ali pravo borovnico.

Avtorica fotografije: Maya.

Borovnica – drobni zaklad narave

Borovnica, Vaccinium myrtillus, ki jo poznamo tudi pod imeni: črnica, navadna borovnica in gozdna borovnica so nizki, močno razvejani grmički, ki zrastejo nekje do 40 cm visoko in jih najdemo predvsem v gozdovih in po planjavah. Najdemo jo skoraj povsod po Sloveniji in je razširjena predvsem v predalpskem svetu kot del podrasti v gozdovih.

Borovnice cvetijo v maju in juniju, cvetovi so čisto drobceni in so zelenkaste barve, drobni plodovi, borovnice, ki so temno modre barve in zrastejo približno v velikosti graha, so sladko-kislega okusa in dozorijo v juniju in juliju. Odvisno tudi od kraja oziroma nadmorske višine na kateri borovnice nabiramo.  Tako se lahko zgodi, da boste ponekod našli zrele borovnice tudi v avgustu.

Avtorica fotografije: Maya.

Vsi, ki smo kdaj nabirali borovnice pa vemo, da na naših rokah in okoli ust, (kakopak) 😉 rade pustijo madeže, ki jih je težko odstraniti, a ne, če boste sledili temu povsem enostavnemu in naravnemu načinu odstranjevanja madežev z rok.

kaj pa madeži borovnic na oblačilih? Nič hudega, tudi te lahko na enostaven način odstranite. Kako?
Najprej na madež zlijte mineralno vodo z mehurčki (npr. Radensko), čez posujte sodobikarbono. Sperite pod tekočo vodo in postopek ponovite. Nato oblačilo normalno operete v pralnem stroju. Morda se bo sprva zdelo, da madež tako ne bo izginil, a bo. Preverjeno.

Borovnica je pravi drobni zaklad narave, saj borovnice veljajo za super sadež. Bogate so tako z vitamini, kot minerali. V gozdnih borovnicah tako najdemo veliko vitamina A, C, D in E, vsebujejo pa tudi vitamine B- kompleksa. V njih se skriva zelo veliko folne kisline (kot takšne so borovnice zelo dobrodošle tudi v prehrani nosečnic),  poleg nje pa tudi magnezij, kalij, kalcij, cink, selen in mangan pa tudi železo.

Borovnice v kulinariki

Borovnice so v kulinariki vsestransko uporabne. Na najrazličnejše načine. Od sladic, marmelad in pijač. Naj, še preden se lotim slastnih receptov, omenim tudi sušenje borovnic, saj so posušene borovnice dobro staro ljudsko zdravilo zoper drisko. Več o tem si lahko preberete v prispevku: Kako pravilno posušimo borovnice?

Avtorica fotografije: Maya.

30 receptov z borovnicami za prste oblizn’t:

  1. Kremni borovničev sladoled.
  2. Skutno pecivo z borovnicami.
  3. Borovničevo čokoladna torta.
  4. Borovničeva sladica brez sladkorja.
  5. Ledeni borovničev jogurt z vaniljo.
  6. Borovničev zavitek s skuto.
  7. Jogurtove kocke z borovnicami.
  8. Skutne rezine z borovnicami.
  9. Borovničevi cheseecake mafini.
  10. Borovničeva rolada brez moke.
  11. Jogurtova panakota z borovnicami.
  12. Borovničev antioksidantski napitek.
  13. Sivkin sladoled z borovnicami (veganski).
  14. Borovničeva pita z jagodami.
  15. Borovničeva torta brez pečenja.
  16. Borovničev puding s chia semeni.
  17. Preprosto borovničevo pecivo.
  18. Palačinke s kislo smetano in borovnicami.
  19. Osvežilna borovničeva mascarpone torta.
  20. Ameriške palačinke z borovnicami (veganske).
  21. Poletna pita z borovnicami in limetino kremo.
  22. Ajdova rolada z borovnicami.
  23. Pecivo lene gospodinje z borovnicami.
  24. Borovničev smuti z zelenim čajem.
  25. Borovničeve rezine.
  26. Borovničeve palačinke z banano.
  27. Čokoladno srce z borovnicami.
  28. Borovničevi cmoki iz pšeničnega zdroba.
  29. Enostavna krhka pita z borovnicami.
  30. Borovničev zavitek s pasteriziranimi jabolki.

In še recepti z borovnicami iz ozimnice:

  1. Borovničeva marmelada s cimetom.
  2. Marmelada iz borovnic, ribeza in banan.
  3. Jagodno borovničeva marmelada z banano.
  4. Borovničke.
  5. Borovničev liker.
  6. Marmelada, ki skrbi za naše zdravje.
Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor