Poletna pita z borovnicami in limetino kremo
Print Friendly, PDF & Email

Limeta in borovnice so perfektna kombinacija! Poletna pita z borovnicami in limetino kremo je zelo sveža in kremna, s hrustljavo osnovo. Limeta, ki po obliki spominja na limono, ima značilno zeleno barvo in zelo intenziven vonj, ta je poudarjen s sladkim in rahlo kislim okusom borovnic. Kdor si želi svežine in lahkosti mora poskusiti tole pito.

Poletna pita z borovnicami in limetino kremo_6

Pripomočki za pito z borovnicami in limetino kremo

 • večja skleda
 • prozorna folija za živila
 • ribežen, nož in dilca
 • valjar
 • pekač 36 cm x 13 cm

Sestavine za pito z borovnicami in limetino kremo

Za testo:

 • 130 g moke
 • 60 g masla
 • 40 g sladkorja
 • 1 rumenjak
 • naribana lupina ene limete
 • 1 žlica belega vina
 • ščepec soli

Za nadev:

Postopek priprave pite z borovnicami in limetino kremo

Pite se lotimo s pripravo krhkega testa, ki bo naša osnova za pito. V skledi združimo moko z mrzlim maslom, ki smo ga zrezali na majhne koščke. Nato dodamo sladkor, rumenjak, ščepec soli, naribano skorjo ene limete in nazadnje žlico belega vina ali dve, če se nam zdi potrebno. Vse sestavne hitro zamesimo, da dobimo gladko in homogeno testo. Testo zavijemo v prozorno folijo za živila in pustimo počivati v hladilniku približno eno uro.

Med tem ko naše testo počiva v hladilniku pripravimo limetino kremo (recept glej tu).

Limetina krema_11

Ura je mimo, krema se je pohladila in testo odpočilo.  Sedaj lahko vzamemo testo iz hladilnika in ga s pomočjo valjarja razvaljamo.  Razvaljano testo prestavimo na pravokotni pekač. Priporočam uporabo pekača s snemljivim dnom, saj je tako lažje vzeti testo z pekača.

00_1

Nasvet
Kdor nima pravokotnega pekača teh mer naj preprosto podvoji vse sestavine in uporabi klasičen okrogel pekač za pito premera 26 cm.

Preden damo testo peč, z vilico večkrat prebodemo dno tako, da se ne bo napihnilo. Osnovo naše pite pečemo, v predhodno ogreti pečici, na 200 °C 10-12 minut, dokler ne bo testo enakomerno zlato rjavo.

Poletna pita z borovnicami in limetino kremo_2

Ideja
Zelo priročno je da krhko testo pripravimo dan prej, ga razvaljamo in damo v pekač ter pustimo čez noč v hladilniku. Naslednji dan je že pripravljeno.

Pečeno testo vzamemo iz pečice in ga v pekaču pohladimo na mreži. Ko čakamo, da se testo pohladi pripravimo, še zadnje sestavine, borovnice in limeto operemo ter osušimo, nato limeto še narežemo na tanke polkrožne rezine.

Poletna pita z borovnicami in limetino kremo_3

Sedaj, ko imamo vse sestavine pripravljene lahko sestavimo našo poletno pito z borovnicami in limetino kremo. Po ohlajenemu testu razmažemo limetino kremo.

Poletna pita z borovnicami in limetino kremo_4

Z borovnicami in rezinami limete okrasimo pito.

Poletna pita z borovnicami in limetino kremo_5

Za piko na i po sladici potresemo malo sladkorja v prahu in tadammmmm Poletna pita z borovnicami in limetino kremo je pripravljena za jo pohrustati, dober tek!

Poletna pita z borovnicami in limetino kremo_8

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor