Najboljši orehovi rogljički
Print Friendly, PDF & Email

Najboljši orehovi rogljički (kifeljčki) so zares najboljši. Krhki, da se v ustih kar topijo, ne presladki in ravno pravšnjega okusa po orehih. Tudi priprava je zelo enostavna, testo pa zelo prijetno in voljno za oblikovanje rogljičkov oziroma kifeljčkov. Čisto vsakič bodo uspeli.

najboljši orehovi rogljički

Pripomočki za orehove rogljičke

  • pekač ki pride s pečico

Sestavine za orehove rogljičke

Za cca. 45 orehovih rogljičkov:

  • 250 g gladke moke tip 500
  • 100 g mletih orehov
  • 100 g mletega sladkorja
  • 140 g masla sobne temperature
  • 1 jajce (M)

In še:

  • nekaj sladkorja za posip (po želji, ni obvezno)

Priprava orehovih rogljičkov

Maslo mora biti zmehčano ter ogreto na sobno temperaturo, zato ga vsaj eno uro pred pripravo orehovih rogljičkov vzamemo iz hladilnika.

V posodo v kateri bomo pripravili testo odmerimo: 250 g gladke bele moke, 100 g mletih orehov, 100 g mletega sladkorja, 140 g masla in dodamo 1 jajce. Z rokami zgnetemo testo, ki bo sprva bolj kašasto, nato pa se bo začela oblikovati lepa kepa testa. Testo za orehove rogljičke je mehko, voljno. Narejeno testo skupaj s posodo postavimo v hladilnik za pol ure (lahko tudi preko noči).

najboljši orehovi rogljički

Po pol ure vzamemo testo iz hladilnika, si pripravimo pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko in vklopimo pečico, ki jo nastavimo na 180 °C (ventilacija).

Z rokami zajemamo maso in med dlanmi najprej oblikujemo svaljek, ki ga nato upognemo in oblikujemo rogljiček. Oblikovane orehove rogljičke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Med posameznimi rogljički ni potrebno puščati veliko prostora.

najboljši orehovi rogljički

Ko napolnimo pekač, rogljičke pečemo 10-12 minut oziroma tako dolgo, da se njihovi kraki nežno obarvajo rjavo. Zato čas peke prilagodite velikosti vaših rogljičkov. Pečene pustimo nekaj časa na pekaču, da se ohladijo, nato pa, če želite, še mlačne povaljajte v mletem sladkorju, ni pa obvezno.

najboljši orehovi rogljički

Tako, najboljši orehovi rogljički so pripravljeni, preostane le še to, da uživamo v njihovem okusu.

najboljši orehovi rogljički

Ideja
Če želite, lahko mlete orehe zamenjate z mletimi lešniki ali mandlji.

najboljši orehovi rogljički

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 43 Povprečno: 4.2]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor