Ajdova rolada z borovnicami
Ajdova rolada z borovnicami je sladica, ki si jo lahko brez slabe vesti privoščimo, saj vsebuje same zdrave sestavine in nas kot takšna tudi nasiti. Rolada ima rahli pridih grenčice zaradi ajdove moke, kremasto sladek okus zaradi sladke stepene smetane in zaradi borovnic sladko kisel okus z vonjem po borovnicah. Kombinacija teh enkratnih sestavin nam naredi sladico nepozabno, pripravljena pa je hitro, kar poglejte in se prepričajte.
Ajdova rolada z borovnicami – pripomočki:
- mešalnik z metlicami
- 2 skledi
- žlica
- tehtnica
- pekač 36 x 33 cm (tisti, ki pride s pečico)
- pečica
- mešalnik za smetano
- posoda za smetano
Ajdova rolada z borovnicami – sestavine:
Za 6 do 8 porcij
Za testo:
- 5 jajc
- 5 žlic tople vode
- 100 g sladkorja
- 100 g ajdove moke
- 50 g pirine moke
- ščepec soli
In za nadev:
- 200 g borovnic
- 200 ml marmelade po želji (jaz sem uporabila jabolčno marmelado)
Za okrasitev:
- 200 ml sladke smetane
- 1 žlica sladkorja
- kremfix Dr. Oetker
- vaniljev sladkor
Ajdova rolada z borovnicami – navodilo za pripravo:
Beljake in rumenjake ločimo. Beljake v mešalniku stepemo s polovico sladkorja v trd sneg in preložimo v skledo.
Rumenjake damo v mešalnik in jim dodamo vodo, preostali sladkor in sol. Vse sestavine penasto stepamo, da se spenijo.
Moki odtehtamo in ju v skledi, še suhi, zmešamo.
Ko imamo rumenjake penasto stepene, jim dodamo beljake, ki so tudi penasto zmešani in z metlico na roko previdno umešamo ter postopoma dodajamo moko.
Ko porabimo moko in jo nežno umešamo v testo, testo enakomerno razmažemo na papir za pečenje, ki smo ga položili v pekač položen v pekač. V ogreti ventilatorski pečici na 200 °C pečemo 8 – 9 minut.
Pečeno testo zavijemo kakor rolado v peki papir in pustimo, da se ohladi.
Medtem, ko se testo hladi, stepemo sladko smetano s kremfix-om, s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, da postane smetana trda.
Pecivo za rolado odvijemo, namažemo z jabolčno marmelado (ali po želji), potresemo z borovnicami in na tesno zavijemo nazaj v rolado (rolada se rada malo nalomi, vendar to ni nič hudega, smetana vse prekrije).
Rolado po zunanji strani enakomerno premažemo s stepeno sladko smetano.
in potresemo z borovnicami.
Tako in sladica je pripravljena za goste, le še razrežemo jo.
Dober tek vam želim, Lučka Glaser.