Ajdova rolada z borovnicami
Print Friendly, PDF & Email

Ajdova rolada z borovnicami je sladica, ki si jo lahko brez slabe vesti privoščimo, saj vsebuje same zdrave sestavine in nas kot takšna tudi nasiti. Rolada ima rahli pridih grenčice zaradi ajdove moke, kremasto sladek okus zaradi sladke stepene smetane in zaradi borovnic sladko kisel okus z vonjem po borovnicah. Kombinacija teh enkratnih sestavin nam naredi sladico nepozabno, pripravljena pa je hitro, kar poglejte in se prepričajte.

ajdova-rolada-z-borovnicami

Ajdova rolada z borovnicami – pripomočki:

  • mešalnik z metlicami
  • 2 skledi
  • žlica
  • tehtnica
  • pekač 36 x 33 cm (tisti, ki pride s pečico)
  • pečica
  • mešalnik za smetano
  • posoda za smetano

Ajdova rolada z borovnicami – sestavine:

Za 6 do 8 porcij

Za testo:

  • 5 jajc
  • 5 žlic tople vode
  • 100 g sladkorja
  • 100 g ajdove moke
  • 50 g pirine moke
  • ščepec soli

In za nadev:

  • 200 g borovnic
  • 200 ml marmelade po želji (jaz sem uporabila jabolčno marmelado)

Za okrasitev:

  • 200 ml sladke smetane
  • 1 žlica sladkorja
  • kremfix Dr. Oetker
  • vaniljev sladkor

Ajdova rolada z borovnicami – navodilo za pripravo:

Beljake in rumenjake ločimo. Beljake v mešalniku stepemo s polovico sladkorja v trd sneg in preložimo v skledo.

ajdova-rolada-z-borovnicami

Rumenjake damo v mešalnik in jim dodamo vodo, preostali sladkor in sol. Vse sestavine penasto stepamo, da se spenijo.

ajdova-rolada-z-borovnicami

Moki odtehtamo in ju v skledi, še suhi, zmešamo.

ajdova-rolada-z-borovnicami

Ko imamo rumenjake penasto stepene, jim dodamo beljake, ki so tudi penasto zmešani in z metlico na roko previdno umešamo ter postopoma dodajamo moko.

ajdova-rolada-z-borovnicami

Ko porabimo moko in jo nežno umešamo v testo, testo enakomerno razmažemo na papir za pečenje, ki smo ga položili v pekač položen v pekač. V ogreti ventilatorski pečici na 200 °C pečemo 8 – 9 minut.

ajdova-rolada-z-borovnicami

Pečeno testo zavijemo kakor rolado v peki papir in pustimo, da se ohladi.

ajdova-rolada-z-borovnicami

Medtem, ko se testo hladi, stepemo sladko smetano s  kremfix-om, s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, da postane smetana trda.

ajdova-rolada-z-borovnicami

ajdova-rolada-z-borovnicami

Pecivo za rolado odvijemo, namažemo z jabolčno marmelado (ali po želji), potresemo z borovnicami in na tesno zavijemo nazaj v rolado (rolada se rada malo nalomi, vendar to ni nič hudega, smetana vse prekrije).

ajdova-rolada-z-borovnicami

Rolado po zunanji strani enakomerno premažemo s stepeno sladko smetano.

ajdova-rolada-z-borovnicami

in potresemo z borovnicami.

ajdova-rolada-z-borovnicami

Tako in sladica je pripravljena za goste, le še razrežemo jo.

Dober tek vam želim, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.9]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor