Borovničke
Print Friendly, PDF & Email

Borovničke so okusen aperitiv, ki prija ob različnih priložnostih. Po spodnjem receptu jih pri nas pripravljamo vsako leto. S količino dodane vode si lahko samo določite kako močne borovničke želite-več ko boste dodali vode, bolj bodo blage. borovnicke-3

Pripomočki za pripravo borovničk:

  • kozarci za vlaganje (litrski ali večji)
  • tehtnica
  • cedilo
  • steklenice za shranjevanje borovničk

Sestavine za pripravo borovničk

  • cca 1,5 litra borovnic
  • cca 400-500 g sladkorja (odvisno kako sladko imate radi-po okusu lahko tudi več)
  • cca 1,5 l domačega žganja
  • voda – količina je odvisna od tega, kako močne borovničke imate radi-lahko ne dodate nič, lahko pa tudi enako količino kot žganja)

Postopek priprave borovničk:

1. način

Pripravimo si dva litrska kozarca za vlaganje (ali en večji kozarec za vlaganje) in vanju izmenjujoče po plasteh nalagamo borovnice in sladkor. Kozarca zapremo in ju postavimo na toplo mesto-sama ju postavim na balkon, vendar ne direktno na sonce, da ne zavre. Pustimo približno 14 dni, vmes pa večkrat premešamo, da se sladkor dobro stopi in borovnice spustijo sok. Potem tekočino precedimo in vanjo vlijemo domače žganje. Po želji dodamo še nekaj borovnic, ki so nam ostale v cedilu. Borovničke nalijemo v steklenice in dobro zapremo. Borovnice, ki so ostale v cedilu lahko porabimo za različna peciva-vendar bodite pozorni, da pecivo manj sladkate, ker so že borovnice zelo sladke. borovnicke-1

2. način

Pripravimo si kozarec za vlaganje (lahko več litrskih ali en večji kozarec za vlaganje). Sama največkrat uporabljam litrske kozarce. V litrski kozarec za vlaganje damo približno 200g borovnic in čez nasujemo 150-200g sladkorja(lahko enako kot pri prvem načinu nalagamo izmenjajoče, ali pa nasujemo najprej vse borovnice in čez ves sladkor) ter čez vlijemo približno 3dcl žganja-tako, da je kozarec poln. Kozarec zapremo in damo na toplo (sama dam v senco na balkonu) za 2 tedna. Vmes večkrat premešamo, da se sladkor dobro raztopi in borovnice spustijo sok. Po 2 tednih borovničke precedimo in po okusu dodamo še žganje in vodo-odvisno kako močne borovničke imamo radi. Borovničke natočimo v steklenico-po želji lahko dodate še nekaj borovnic, ki so ostale v cedilu.

borovnicke-2

Borovničke natočene v ličnih stekleničkah so primerne tudi za darilo ob različnih priložnostih.

borovnicke-3

Pa na zdravje!

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 3.8]

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor