Kremni borovničev sladoled
Print Friendly, PDF & Email

Kremni borovničev sladoled je pripravljen povsem enostavno. Pravzaprav bi lahko rekla, da gre za vaniljevo osnovo, torej vaniljev sladoled, ki pa ga lahko nadgradimo s poljubim sadjem. Jaz sem tokrat izbrala ameriške borovnice, ki sem jih dobila v dar. Bi pa šlo tudi z marelicami, jagodami, malinami, bananami, češnjami, …

Pripomočki za pripravo kremnega borovničevega sladoleda

  • palični mešalnik
  • posodica za pasiranje
  • kozica
  • kuhalnica
  • silikonska lopatka
  • ožemalnik citrusov
  • električni mešalnik z metlicami za stepanje
  • posoda za pripravo sladoleda
  • posoda primerna za zamrzovanje s pokrovom
  • hladilnik
  • zamrzovalnik

Sestavine za kremni borovničev sladoled

Za okoli 840 g borovničevega sladoleda:

  • 400 ml sladke smetane
  • 170 g sladkanega kondenziranega mleka
  • 350 g borovnic (ali drugega sadja)
  • sok 1/2 limone (cca. 50 ml)
  • 2 jedilni žlici sladkorja v prahu (cca. 30 g)
  • 1/2-1 čajna žlička vanilje v prahu (lahko tudi 1 žlica ekstrakta, ali semena vaniljevega stroka).

Priprava kremnega borovničevega sladoleda

Vse se začne s pripravo sadja, v mojem primeru borovnic, ki jih očistimo, pregledamo, po potrebi splaknemo pod vodo in jih nekoliko osušimo. Uporabite sadje, ki je polnega okusa, le tako bo tudi sladoled poln okusa. Namesto borovnic lahko uporabite katero drugo sadje. Priprava je enaka, le da v primeru, da imate sadje s koščicami ali pečkami le-te predhodno odstranite, sadje pa narežite na manjše koščke. Sadje s tršo lupino, olupite.

Očiščene borovnice damo v kozico, jim dodamo sok sveže iztisnjene polovice limone in 2 žlici sladkorja v prahu (cca. 30 g). Vse skupaj segrejemo na štedilniku, ko zavre pokuhamo za nekaj minutk (2-3). Vmes nekajkrat premešamo.

Pustimo ob strani, počakamo, da se malo ohladi, nato pa prelijemo v posodo, primerno za pasiranje in borovnice spasiramo. Tisti, ki bi želeli v sladoledu imeti kakšno celo borovnico borovnic ne spasirajte povsem. Sedaj vse skupaj postavimo še v hladilnik, da se dobro ohladi (vsaj 1-2 uri).

Po tem, ko so se v kašo spasirane borovnice ohladile, začnemo pripravljati osnovo – sladoled.
V posodo vlijemo sladko smetano, ki dodamo kondenzirano mleko in vaniljo v prahu (lahko tudi jedilno žlico vaniljevega ekstrakta ali pa semena iz vaniljevega stroka).  Tako smetana kot kondenzirano mleko naj bosta direktno iz hladilnika.

Sedaj z električnim mešalnikom vse skupaj stepemo v kremo. Čas stepanja je odvisen od tega kako ohlajena je bila sladka smetana, pa tudi od izbire sladke smetane. Sama sem vse skupaj stepala okoli 5 minut.

Ko dobimo čvrsto kremo, prenehamo s stepanjem.

Sedaj iz hladilnika vzamemo še borovničevo kašo, ki jo nežno, ročno vmešamo v sladoled. Vmešate jo lahko povsem ali pa tako, da bo imel vaš sladoled belo vijolične vzorce (torej  borovnic ne vmešate popolnoma).

Z lopatko vse skupaj le še predenemo v posodo primerno za shranjevanje (pri tem mase vanjo ne tlačimo), zapremo s pokrovom in postavimo v zamrzovalnik za vsaj 6-8 ur.

Tako, sladkanje z domačim, kremastim borovničevim sladoledom se lahko prične.

Poskusite tudi: domač kavni sladoled.

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor