Borovničev zavitek s skuto
Print Friendly, PDF & Email

Ne bom izgubljala besed in pisala na dolgo in široko. Borovničev zavitek s skuto je … odličen! Je enostaven za pripravo, sočen, okusen in ne presladek. Ali kot je rekel moj mož ob prvem ugrizu:”Mmmmmmm … tole ti je pa res dobr ratal!”. 🙂
Vsekakor je zavitek, ki ga morate poskusiti.

Pripomočki za borovničev zavitek s skuto

  • posoda za pripravo nadeva
  • skodelica za borovnice
  • kuhinjska tehtnica
  • pečica
  • štedilnik
  • kozica
  • čopič za mazanje
  • pekač (tisti, ki pride s pečico)
  • žlica, žlička
  • ribežen

Sestavine za borovničev zavitek s skuto

Za nadev:

  • 500 g skute (lahko je napasirana ali pasirana, katero imate raje)
  • 180 g kisle smetane
  • 2 zavojčka vaniljevega sladkorja
  • 3 žlice sladkorja (bolj sladkosnedi jih lahko date več)
  • naribana lupinica 1 limone (bio)
  • 1/2 žličke mletega cimeta
  • 5 žlic pšeničnega zdroba (če imate zamrznjene borovnice lahko kakšno žlico več)
  • 500 g svežih borovnic (lahko tudi zamrznjenih)

Za testo:

  • 500 g zavitek svežega vlečenega testa (lahko pa ga naredite tudi sami)

Za premaz:

  • 1 jajce
  • 50 g masla

In še (po želji):

  • sladkor v prahu za posip

Priprava borovničevega zavitka s skuto

Pečico priklopimo na 170 °C (ventilacijska pečica) in medtem, ko čakamo, da se bo segrela, pripravimo vse sestavine za zavitek. Borovnice stehtamo in jih pregledamo, če se med njimi morebiti skriva še kakšen listek, pecelj …

borovnicev-zavitek-s-skuto-2

Najprej pripravimo skutni nadev. V posodo odmerimo skuto, kislo smetano, vaniljev sladkor, naribano limonino lupinico, mleti cimet.

borovnicev-zavitek-s-skuto-2

Vse skupaj dobro premešamo, nato pa dodamo še pšenični zdrob, ki ga prav tako vmešamo v skutno zmes za borovničev zavitek s skuto.

borovnicev-zavitek-s-skuto-2

Sedaj, ko je skutni nadev pripravljen, v kozici na štedilniku segrejemo in stopimo maslo. V skodelici z vilico razžvrkljamo jajce.

Z manjšo količino masla, ki smo ga stopili (cca. 1 žlica) s pomočjo čopiča premažemo pekač. Ostalo maslo pustimo, da se malo ohladi, nato pa ga združimo skupaj z razžvrkljanim jajcem.

Lotimo se priprave (nadevanja) borovničevega zavitka s skuto.
Testo razgrnemo na delovno površino (sama si jo pogrnem z bombažnim prtom, ki ga imam za ta namen) tako, da je širši del testa obrnjen k nam. Pripravimo si še skutni nadev in borovnice.

borovnicev-zavitek-s-skuto-2

Na spodnji 2/3 testa namažemo 1-2 žlici skutnega nadeva. Skutni nadev razdelite na toliko delov (približno) kot imate listov vlečenega testa, sama sem imela 6 listno testo.

borovnicev-zavitek-s-skuto-2

Čez potresemo borovnice (posujemo 2-3 pesti borovnic – tudi količino borovnic si razdelite na število listov testa, ki jih imate).

borovnicev-zavitek-s-skuto-2

Sedaj zavijemo zavitek in sicer tako, da najprej navznoter prepognemo zunanji stranici testa. Tako, kot prikazujeta spodnji fotografiji. S tem preprečimo, da bi nadev med peko uhajal ven.

borovnicev-zavitek-s-skuto-2

Nato pa pričnemo z zavijanjem zavitka od spodaj navzgor, kot prikazuje fotografija.

Zavitek položimo na pekač, ki smo ga pred tem namazali z maslom.
Postopek mazanja in zavijanja ponovimo z vsemi preostalimi listi testa in zavitke polagamo na pekač enega poleg drugega.

Ko smo porabili ves nadev ter borovnice in zavili vse zavitke, je čas, da s čopičem bogato premažemo borovničev zavitek s skuto, ki je v pekaču. Porabite ves jajčno-masleni premaz.

Borovničev zavitek s skuto pečemo 30 minut v pečici, ki se je medtem že segrela na 170 °C (ventilacijska pečica). Ker se pečice in njihova moč med seboj razlikujete, lahko čas peke podaljšate za par minut, če bi bilo to potrebno. Zavitek je pečen, ko ima lepo zlato rumeno barvo.

Pečen borovničev zavitek s skuto pustimo v pekaču, da se počasi ohladi. Ohlajenega (ali malo mlačnega) narežemo na poljubne kose in postrežemo.

Po želji ga posujemo s sladkorjem v prahu.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor