Kako pravilno posušimo borovnice?
Print Friendly, PDF & Email

Posušene borovnice so znane po tem, da pomagajo pri diareji, medtem ko sveže borovnice delujejo ravno nasprotno – odvajalno. Drugače so tudi super posladek in so, čeprav posušene, polne vitaminov in antioksidantov. Tako se lahko z njimi sladkamo tudi izven sezone. Pa poglejmo, kako jih pravilno posušimo, saj bi bilo res škoda, da bi se tako zdravi plodovi, zaradi nepravilnega postopka pokvarili, in bi jih morali zavreči.

Kako pravilno posušimo borovnice – pripomočki:

  • cedilo
  • pladenj ali pekač
  • časopis ali papirnate brisačke
  • papirnata vrečka za shranjevanje

Kako pravilno posušimo borovnice – sestavine:

  • borovnice (količina po potrebi)

Kako pravilno posušimo borovnice – postopek:

Borovnice lahko sušimo na več načinov; v pečici, na zraku ali v sušilniku. Na splošno velja, da v pečici in sušilniku sušimo borovnice na 50 °C. Najbolje je, da na začetku nastavimo na 45 °C, ko pa se plodovi že nekoliko posušijo, povečamo temperaturo na 70°C. Med sušenjem večkrat preverimo in malce tudi premešamo plodove. Ker je v sezoni borovnic običajno pretoplo, da bi dodatno ogrevali še s pečico, in tudi sušilnika nimajo vsi, se največkrat raje odločimo za sušenje borovnic na zraku. Zato si ta postopek podrobneje poglejmo.

Sveže nabrane borovnice najprej operemo in damo na cedilo, da se odtečejo in osušijo. Nato nas čaka precej zamudno delo, saj moramo borovnice “prebrati”; izločimo slabe in poškodovane plodove.

Osušene zložimo na pekač ali pladenj, ki smo ga prekrili s papirnato brisačo ali čistim časopisnim papirjem.

Nato pa na vrhu položimo še en listič papirnate brisačke. Njen namen je, da borovnice med sušenjem zaščitimo pred morebitnim prahom, insektom itd. Sušimo jih v senci. Običajno zadostuje en teden – je pa tudi odvisno od temperature zraka in velikosti plodov.

Posušene borovnice damo za 2-3 dni v skrinjo in se tako izognemo, da bi se v njih kasneje razvili kakšni črvički ali podobno. Nato pa jih shranimo v papirnato vrečko. Mnogi delajo napako in jih shranjujejo v kozarce za vlaganje.

Želim vam, da bi jih uživali zgolj kot zdrav posladek. Če pa vas kdaj vseeno kaj zagrabi, pa ne pozabite, da so suhe borovnice odlično zdravilo za zdravljenje diareje. Lahko jih uživate samostojno ali iz njih pripravite čaj.

Ljubitelji borovnic, poskusite tudi borovničev antioksidantski napitek, ledeni borovničev jogurt z vanilijo in smoothie z borovnicami.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor