Borovničev zavitek s pasteriziranimi jabolki
Borovničev zavitek s pasteriziranimi jabolki in breskovo marmelado je sladko kisel, pri čemer pa vendarle tako okus kot aroma prevladujeta po borovnicah. Lahko bi rekli, da spada med bolj prestižne zavitke zaradi cenjenih gozdnih borovnic in ostalih sestavin, ki skupaj tvorijo bogat in okusen zavitek.
Gozdne borovnice so slasten posladek, ki nam ga podari narava, so majhni modri biseri, ki so bogati s karotinom, C vitaminom in polni taninov. Pozitivni učinki borovnic so zdravstveno dokazani zato si privoščimo gozdne borovnice.
Pripomočki za pripravo borovničevega zavitka s pasteriziranimi jabolki:
- večja skleda za testo ali mešalnik s skledo
- posoda za borovnice
- tehtnica
- merica za tekočino
- sito ali cedilo
- valjar
- vilice
- žlica
- žlička
- prt za valjanje testa
- pekač premera 35 x 40 cm – pekač od pečice
- silikonski čopič za mazanje testa
- pečica
- kozica in kuhalnica v primeru praženja jabolk
Sestavine z aborovničev zavitek s pasteriziranimi jabolki
Za 4 zavitke ali 20 kosov.
Za vlečeno testo:
- 320 g pšenične moke tip 500
- 1 jajce
- 200 ml mlačne vode
- 1/2 žličke soli
- 1 + 2 žlice sončničnega olja ali olje po želji za v testo in za premaz
In še:
- 20 g pšenične moke tip 500 za gnetenje in valjanje
- 2 žlici stopljenega masla za premaz zavitka, lahko tudi stopljeno svinjsko salo
Za borovničev nadev s pasteriziranimi jabolki:
- 500 ml gozdnih borovnic
- 420 ml breskove marmelade
- 1440 ml pasteriziranih jabolk ali 1 kg svežih jabolk in 30 g masla
- 150 g masla ali svinjskega sala
- 120 g domačih drobtin
- cimet po okusu
- mlet sladkor za posip
In še (po želji):
- 500 ml gozdnih borovnic za dekoracijo
Priprava borovničevega zavitka s pasteriziranimi jabolki
V skledo presejemo moko in vanjo vmešamo vse sestavine za pripravo testa: sol, jajce, žlico olja in vodo. Vse sestavine vgnetemo v testo in razdelimo na štiri hlebčke, ki jih dobro pregnetemo in premažemo z oljem (2 žlici), da se testo ne izsuši, ter pustimo testo počivat vsaj trideset minut.
Za podrobnejša navodila glejte: Čudovito vlečeno testo.
Prtiček potresemo z moko in hlebčke vlečenega testa najprej razvaljamo kolikor se da, potem pa pričnemo testo raztezati še z roko, da postane testo tanko.
Tudi robove razvlečemo, da so tanki, potem testo premažemo s stopljenim maslom ali svinjskim salom. Potresemo z drobtinami in namažemo z marmelado do 2/3 testa, 1/3 testa pustimo namazano samo z maslom ali svinjskim salom in potreseno z drobtinami, da dobimo hrustljavo vrhnjo skorjico zavitka.
Na del, kjer smo namazali z marmelado, naložimo še pasterizirana jabolka, če jih nimamo lahko prepražimo sveža jabolka in uporabimo kakor pasterizirane. Enakomerno potresemo še borovnice in cimet po želji in okusu.
Če pasteriziranih jabolk nimamo, jabolka operem, naribamo in v kozici segrejemo nekaj masla, ko je maslo tekoče, naložimo v kozico še naribana jabolka in jih med stalnim mešanjem pražimo, da se zmehčajo. Tako pripravljena jabolka lahko uporabimo za borovničev zavitek.
Tako nadevan borovničev zavitek s pasteriziranimi jabolki zavijemo z nadevom naprej, proti delu, ki nima nadeva. Postopek ponovimo z vsemi hlebčki vlečenega testa. Zavitke naložimo na namaščen pekač in jih premažemo z maslom ali s svinjskim salom.
Borovničev zavitek s pasteriziranimi jabolki, damo v ogreto ventilatorsko pečico na 180 °C in pečemo 45 minut, da borovničev zavitek s pasteriziranimi jabolki dobi lepo zlato rumeno barvo. Borovničev zavitek ohladimo, ga narežemo na poljubno velike kose in ga pred strežbo potresemo s sladkorjem v prahu in dodamo sveže borovnice.
Privoščimo si gozdne borovnice v zavitku, super so. Lučka Glaser
Poglejte še ostale moje recepte z borovnicami:
- Pecivo lene gospodinje z borovnicami.
- Borovničev zavitek s skuto.
- Veganski borovničev sladoled.
- Božanski borovničev sorbet.
- Ajdova rolada z borovnicami.
- Panakota z jogurtom.
- Marmelada iz jagodičevja brez sladkorja (iz pečice).