Enostavna, krhka pita z borovnicami
Print Friendly, PDF & Email

Enostavna, a nadvse okusna krhka pita z borovnicami za ljubitelje krhkega testa in sadnega nadeva. Ne marate rokovati s krhkim testom? Morda si premislite, ko preizkusite ta recept. Sama priprava testa je zelo enostavna, priprava borovničevega nadeva pa še bolj. In okus? Simfonija okusnega krhkega testa in okusa sočnih borovnic … Verjemite, zaželeli si boste repete. 🙂

enostavna-krhka-pita-z-borovnicami (1)

Pripomočki za krhko pito z borovnicami:

  • skleda za mesenje testa
  • pekač za pito (premera 28 cm)
  • prozorna folija za živila
  • vok ali globoka ponev
  • jedilna žlica
  • kuhalnica
  • električna pečica
  • hladilnik
  • ribežen

Sestavine za pripravo krhke pite z borovnicami:

Za krhko testo:

  • 350 g ostre moke
  • 150 g masla (naj bo zmehčano, ogreto na sobno temperaturo)
  • 70 g mletega sladkorja
  • 1 jedilna žlica kisle smetane
  • 1/2 pecilnega praška
  • 1 rumenjak
  • ščepec soli

Za borovničev nadev:

  • 400 g borovnic (zamrznjene ali sveže) – seveda lahko uporabite drugo, vam ljubo jagodičevje
  • 5 jedilnih žlic mletega sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor z aromo burbonske vanilje

Potrebovali bomo še malo masla za namastitev pekača.

Postopek priprave krhke pite z borovnicami:

Maslo stehtamo in ga pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča, vsaj 1 uro preden se bomo lotili priprave krhkega testa

V skledo damo vse sestavine za testo. Z rokami najprej oblikujemo kašasto testo. Ko se začne delati oblika testa, vse skupaj stresemo na delovno površino in z rokami zgnetemo testo tako, da nastane lepo, gladko testo.

enostavna-krhka-pita-z-borovnicami-1JPG

Testo zavijemo v folijo za živila in ga damo za vsaj 30 – 40 minut počivat v hladilnik.

enostavna-krhka-pita-z-borovnicami (4)

Medtem, ko testo počiva, lahko pripravimo borovničev nadev.

To storimo tako, da v vok stresemo 400 g borovnic, dodamo 5 žlic mletega sladkorja in vaniljev sladkor. Segrejemo in mešamo cca. 3 – 4 minute. Toliko, da se vse skupaj dobro segreje in se borovnice malenkost razpustijo. V kolikor boste uporabili drugo jagodičevje, prilagodite količino sladkorja glede na sadje (npr. maline so lahko malo bolj kisle, zato jim lahko, če želite, dodate več sladkorja).

enostavna-krhka-pita-z-borovnicami

Borovničev nadev za krhko pito odstavimo s štedilnika. V kolikor je naše testo že vsaj pol ure v hladilniku, lahko nadaljujemo s pripravo sicer pa še malo počakamo (nič ne bo narobe, če bo testo v hladilniku dlje – lahko tudi čez noč).

Pečico prižgemo in temperaturo nastavimo na 170 °C. Pekač za pito namažemo z nekaj stopljenega masla, še posebej okoli robov. Krhko testo vzamemo iz hladilnika in ga odvijemo.

Ker je bilo v hladilniku, bo testo malo bolj trdo, zato stvar poenostavimo in preprosto s pomočjo ribežna testo naribamo v pekač. Naribano testo nato z z rokami razporedimo po pekaču za pito. Pazimo, da ga razporedimo tudi po robovih pekača.

enostavna-krhka-pita-z-borovnicami

Čez pripravljeno testo prelijemo še borovničev nadev.

enostavna-krhka-pita-z-borovnicami (1)

Vse skupaj damo v pečico, ki se je sedaj že ogrela na 170 °C. Pečemo približno 25 -30 minut, odvisno od zmogljivosti vaše pečice. Testo (robovi) krhke pite z borovnicami naj bodo lepo zlato – rjavo zapečeni.

Ko je preprosta krhka pita z borovnicami pečena, jo vzamemo iz pečice in jo pustimo v pekaču, kjer naj se ohladi.

Pito razrežemo, ko je hladna (lahko še mlačna) in postrežemo.

Uživajte v kombinacije krhkosti testa in sočnega nadeva borovnic!

Vabim, da si pogledate tudi recept za nebeško dobro pito z vaniljevo kremo in slivami.

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.1]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor