Palačinke s kislo smetano in borovnicami
Palačinke s kislo smetano in borovnicami so kot nalašč za vse tiste, ki ne marajo preveč sladkih nadevov, kajti kisla smetana sladkobo omili, borovnice pa jim dajo svežino. Pa jih dajmo narediti.
Palačinke s kislo smetano in borovnicami – pripomočki:
- skodela za mešanje mase za palačinke
- metlica za mešanje
- tehtnica
- ponev za pečenje palačink
- žlica
Palačinke s kislo smetano in borovnicami – sestavine:
Sestavine zadoščajo za 7 palačink
Masa za palačinke:
- 200 ml mleka
- 100 ml mineralne vode
- 2 jajca
- 150 g ostre moke
- ščep soli
- olje za pečenje
Sestavine za nadev:
- 7 žlic kisle smetane
- 7 žlic borovničeve marmelade (džem)
- 120 g svežih borovnic
Palačinke s kislo smetano in borovnicami – postopek:
Sestavine za palačinkino maso zmešamo v enotno zmes in jo pustimo vsaj 1 uro počivati. Po počivanju maso ponovno premešamo in če je pregosta, dodamo mleko, če je preredka, dodamo moko. Masa mora biti prej redka kot gosta.
Na vroči ponvi z nekaj kapljicami olja spečemo palačinko za palačinko, najprej z ene, nato še z druge strani. Palačinke morajo biti čim bolj tanke.
Na grelno ploščo damo lonec z nekaj vode. Voda naj zavre in nato zmanjšamo temperaturo, toliko da se bo ohranjala temperatura vode. Na lonec postavimo krožnik in nanj polagamo pečene palačinke. Palačinke bo para v loncu ohranjala tople. Lahko jih pokrijete s pokrovko.
Palačinko premažemo z žlico kisle smetane, preko prelijemo žlico borovničeve marmelade in posipamo nekaj svežimi borovnicami.
Palačinko zložimo v trikot in postrežemo. Če želimo, lahko palačinko potrosimo s kristalnim sladkorjem.