Čokoladno srce z borovnicami
Print Friendly, PDF & Email

Če želite prijetno presenetiti ljubljeno osebo, ji pripravite čokoladno srce z borovnicami. Sladica je povsem preprosta, hitro narejena, rezultat pa eleganten desert z mehko sredico, poln čokolade in borovnic, ki poskrbijo za svežino. Namesto borovnic lahko daste tudi kakšno drugo jagodičevje (maline, jagode, robide …).

Čokoladno srce z borovnicami

Pripomočki za čokoladno srce:

  • dve posodi
  • sito
  • manjša kozica
  • kuhalnica
  • silikonski model v obliki srca
  • pečica
  • električni mešalnik
  • nož
  • manjša posodica
  • dve čajni žlički
  • lopatica za dekoracijo
  • večji krožnik ali pladenj

Sestavine za čokoladno srce:

  • 90 g rjavega ali kokosovega sladkorja
  • 3 jajca
  • 50 g masla
  • 50 g gladke pšenične moke
  • 25 g bio kakava v prahu
  • 1 zvrhana čajna žlička pecilnega praška
  • 3 jušne žlice borovničevega likerja
  • 1 čajna žlička ruma
  • 150 g svežih ali odtaljenih borovnic
  • (če imate, lahko tudi kakšna žlička borovnic in soka iz borovničevega kompota, ni pa nujno)
  • 2 jušni žlici (domače) borovničeve marmelade
  • 100 g čokolade za kuhanje (s čim večjim deležem kakava)
  • nekaj žlic čokoladnih drobtin
  • dve jušni žlici borovničevega soka (najbolje tistega iz kompota z borovnicami)
  • malo čokoladnega preliva za dekoracijo v krožniku

Priprava čokoladnega srca:

V posodi presejemo moko in kakav ter dodamo pecilni prašek.

Čokoladno srce z borovnicami

V drugi posodi razžvrkljamo jajca.

Čokoladno srce z borovnicami

Penasto umešanim jajcem dodamo sladkor in premešamo z električnim mešalnikom.

Čokoladno srce z borovnicami

Medtem v kozici stopimo 30 g masla. Postopoma ga dodajamo k jajcem. Prav tako v dveh delih dodamo tudi moko, kakav in pecilni prašek.

Čokoladno srce z borovnicami

Na koncu dodamo še 100 g borovnic in premešamo z žlico.

Čokoladno srce z borovnicami

Model namastimo z maslom.

Čokoladno srce z borovnicami

Vanj zlijemo zmes za biskvit.

Čokoladno srce z borovnicami

Model postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 185 stopinj Celzija. Pečemo približno 35 minut (odvisno od grelca v pečici). Biskvit je pečen, ko ima zgoraj rjavo skorjico, v notranjosti pa ob testu z zobotrebcem ni tekoč.

Čokoladno srce z borovnicami

Biskvit ohladimo. Ko je biskvit ohlajen, model previdno obrnemo “na glavo”. To počnite na kakšnem večjem krožniku ali pladnju.

Čokoladno srce z borovnicami

V posodici zmešajte borovničev liker in rum ter z njima namočite biskvit.

Čokoladno srce z borovnicami

Biskvit enakomerno navlažite.

Čokoladno srce z borovnicami

Biskvit premažite z borovničevo marmelado. Potem ga po vrhu potresite s pestjo borovnic.

Čokoladno srce z borovnicami

V kozici raztopite čokolado s preostankom, tj. 20 g masla. Stopljeno čokolado z maslom prelijte po biskvitu in borovnicah. Čokolada vam bo tekla po celem krožniku, zato nikar ne skrbite. Ta krožnik ali pladenj je zgolj pripomoček za oblikovanje čokoladnega srca. Zato srce z vseh strani obilno premažite s čokolado in sledite linijam srca.

Čokoladno srce z borovnicami

Po vrhu potrosite še čokoladne drobtine in preostanek borovnic. Postavite v hladilnik in dobro ohladite. Čokoladni preliv se mora povsem strditi. Potem odstranite odvečno strnjeno čokolado in prestavite na čisti krožnik.

Čokoladno srce z borovnicami

Čokoladno srce z borovnicami razrežite na kose poljubne oblike. Po vrhu jih dekorirajte s čokoladnim prelivom in žličko borovnic ter soka iz borovničevega kompota (če nimate kompota, lahko z borovničevim sokom in zamrznjenimi borovnicami). Sladica je kompaktna, a v notranjosti še vedno mehka, zelo čokoladna, a za sočnost in svežino prijetno poskrbijo borovnice.

Čokoladno srce z borovnicami

Želim vam prijetno sladkanje ob vaših najbližjih!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor