Borovničevi cmoki iz pšeničnega zdroba
Cmokom se ne morem upreti, pa če sem še tako sita, se bo vsaj za enega še našel prostor. V bistvu so cmoki tiste vrste sladica, ki jo obožujemo prav vse generacije. Ob borovničevih cmokih iz pšeničnega zdroba ne boste ostali ravnodušni. Zagotovo se v kratkem znajdejo tudi na vašem krožniku.
Borovničevi cmoki iz pšeničnega zdroba – pripomočki:
- 2 lonca
- tehtnica
- metlica za mešanje
- žlica
- penovka
- ponev
Borovničevi cmoki iz pšeničnega zdroba – sestavine:
Za 20 do 23 cmokov
- 400 pšeničnega zdroba
- 1 l vode
- 100 ml olja
- 1 žlička soli
- 300 g gladke moke
- 2 jajci
- 200 g borovnic
In še:
- olje ali maslo za praženje krušnih drobtin
- 4 žlice krušnih drobtin
- kristalni sladkor za posip
Borovničevi cmoki iz pšeničnega zdroba – postopek:
V slanem kropu, kateremu smo dodali 100 ml olja, skuhamo pšenični zdrob. Temeljito premešamo in pustimo, da se ohladi do mlačnega.V ohlajen pšenični zdrob dodamo stepeni jajci in moko. Z rokami umesimo testo.
Testo razdelimo na 20 do 23 enako težkih kupčkov, odvisno kakšne velikosti cmoke želimo. Na pomokani delovni površini z rokami sploščimo kupček testa v krog in ga s pomočjo žlice obložimo z borovnicami. Če bomo uporabili zmrznjene borovnice, jih predhodno ne odtajajte. Nato z rokami zlepimo najprej dve stranici kroga in nato še ostali dve. Ko dobimo obliko mošnjička, ga s pomokanimi rokami oblikujemo v cmok.
Postopek ponavljamo dokler nam ne zmanjka kupčkov.
Cmoke skuhamo v rahlo slanem kropu. Rahlo naj vrejo približno 15 minut.Na olju ali maslu prepražimo krušne drobtine. Kuhane borovničeve cmoke iz pšeničnega zdroba s penovko poberemo iz vode in jih povaljamo v praženih krušnih drobtinah.
Cmoke posipamo s kristalnim sladkorjem in ponudimo. Sladkor ni obvezen.
Dober tek!