Jogurtove kocke z borovnicami
Jogurtove kocke z borovnicami so mehko, sočno, sladko-kislo pecivo. Vse sestavine za jogurtove kocke preprosto in hitro, kar na roke zmešamo v eni sami posodi, vlijemo v pekač, spečemo in se že sladkamo. Pri nas doma so navdušile.
Jogurtove kocke z borovnicami – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- merilna posoda za tekočine
- plastična visoka skleda
- metlica za stepanje
- kuhalnica
- ribežen
- čajna žlička
- skodelica
- jedilna žlica
- pekač (mere cca. 16 × 22 cm)
- pečica
Jogurtove kocke z borovnicami – sestavine:
(Za 12 kock; odvisno, kako velike narežete)
- 2 jajci
- 240 g jogurta
- 150 g rjavega sladkorja
- 240 g moke
- 1 dl rastlinskega olja
- nastrgano lupinico 1 bio limone
- 1 čajno žličko vanilije
- 10 g vinskega kamna
- 150 g borovnic (svežih ali zamrznjenih)
Za preliv
- 2 jedilni žlici sveže iztisnjenega limoninega soka
- 100 g sladkorja v prahu
Jogurtove kocke z borovnicami – priprava:
Pečico segrejemo na 180 °C. V plastično posodo damo jajce, sladkor, jogurt, vanilijo in olje.
Premešamo z metlico za stepanje.
Nato dodamo vinski kamen in moko. Ponovno dobro premešamo z metlico za stepanje.
V maso vsujemo približno 3/4 borovnic in jih s kuhalnico previdno vmešamo v maso.
Maso vlijemo v namaščen pekač in povrhu potrosimu preostale borovnice.
Vse skupaj damo peči v ogreto pečico. Pečemo 40-45 minut. Pri meni se pri določanju, ali je pecivo že pečeno, najbolje obnese test z zobotrebcem. Zobotrebec na sredini zapičim do dna in če pride zobotrebec ven čist, je pecivo pečeno. V nasprotnem primeru počakam še 5 minut in postopek ponovim.
Pecivo ohladimo. Medtem, ko se ohlaja, pripravimo preliv. V skodelico zmešamo 100 g sladkorja v prahu in 2 žlici limone.
Zmes prelijemo po ohlajenem pecivu, ga narežemo na kocke in postrežemo.
Uživajte v okusih!