Borovničeva marmelada s cimetom
Print Friendly, PDF & Email

Borovničeva marmelada s cimetom je odlična kot namaz na kruhu, za pripravo različnih sladic ali pa namazana v palačinkah, konec koncev pa je odlična tudi kar tako, ”na žlico”, za hitro potešitev želje po sladkem.
Borovnice so že same po sebi okusne, a če jim dodamo še cimet … mmm, tedaj je borovničeva marmelada še slajša. Pa poglejmo kako enostavno je pripraviti borovničevo marmelado s cimetom.

Pripomočki za borovničevo marmelado s cimetom

 • posoda za kuhanje marmelade
 • kuhinjska tehtnica
 • zajemalka
 • lij
 • štedilnik
 • tlačilka za krompir ali palični mešalnik
 • manjša skodelica
 • žlica in žlička
 • stekleni kozarčki za vlaganje s pokrovčki

Sestavine za borovničevo marmelado s cimetom

Za dva 450 ml kozarčka marmelade

 • 1 kg borovnic (svežih ali zamrznjenih)
 • 250-300 g sladkorja (po okusu)
 • 1 čajna žlička mletega cimeta
 • 2 zavojčka vaniljevega sladkorja
 • želirno sredstvo z oznako 3:1
Opomba avtorice

Kupimo lahko več različnih želirnih sredstev, različnih proizvajalcev z oznakami kot so 1:1 ali 2:1, 3:1 …

In kaj sploh pomenijo te oznake?

Oznaka 3:1 pomeni, da je želirno sredstvo primerno za uporabo za 1250 g sadja in 350 g sladkorja. Oznaka 2:1 pomeni, da je primerno za 1-1,25 kilograma sadja in 500 g sladkorja. Medtem, ko želirno sredstvo 1:1 pomeni, da je primerno za 1 kilogram sadja in 1 kilogram sladkorja.

Priprava borovničeve marmelade s cimetm

Nabrane borovnice, ki imajo odstranjene morebitne smeti, liste, peclje stresemo v posodo v kateri bomo kuhali marmelado. Sladkor odmerimo in del sladkorja v manjši skodelici shranimo za kasneje (od celote vzamemo 2-3 žlice sladkorja), ostalo stresemo v posodo k borovnicam, dodamo še mleti cimet in vaniljev sladkor.

Vse skupaj pristavimo na štedilnik in počasi segrevamo do vretja. Med tem ves čas mešamo, saj bi se sicer sladkor utegnil prismoditi, saj je vse skupaj na začetku precej gosto, s segrevanjem pa se vsebina v posodi utekočini.

Ko zavre, ob rahlem vrenju in pogostem mešanju, kuhamo borovničevo marmelado s cimetom 15 minut. Če bi se na površju pojavile pene, nič hudega, s kuhanjem bodo izginile, če pa jih je preveč, jih lahko še vedno poberete dol, sama pa jih običajno pokuham – podaljšam čas kuhanja, če je potrebno.

V tem času si pripravimo in temeljito umijemo ter osušimo tudi steklene kozarčke za vlaganje s pripadajočimi pokrovčki, ki dobro tesnijo.
Medtem, ko steklene kozarčke lahko uporabimo večkrat, vam toplo priporočam, da pokrovčkov ne reciklirate s ponovno uporabo, ampak vsakič uporabite novega, saj boste le tako zagotovo vedeli, da pokrovček še vedno dobro tesni in boste tako prepričani, da bo marmelada (ali drug pripravek v vaši ozimnici) še nekaj let nespremenjen ali pokvarjen počakal v vaši shrambi oz. kleti.

Po 15 minutah borovničevo marmelado s tlačilko za krompir pretlačimo. Lahko jo tudi spasirate s paličnim mešalnikom. Odločitev je vaša in odvisna od tega ali želite imeti v marmeladi kose borovnic ali ne. Sama sem se tokrat odločila, da marmelado le delno pretlačim s tlačilko. Lahko pa jo tudi le delno spasirate s paličnim mešalnikom. Seveda pa se lahko odločite, da borovnice v marmeladi pustite cele. Kar vam je ljubše.

Sedaj si pripravimo sladkor, ki smo ga prej dali na stran in vanj vmešamo želirno sredstvo.

Oboje nato vmešamo v borovničevo marmelado s cimetom. Sama to storim kar z metlico za stepanje, saj mi je tako lažje, vi pa, če vam je tako lažje, to storite kar s kuhalnico, pazite le, da boste želirno sredstvo dobro vmešali, da ne bodo nastale morebitne grudice v marmeladi.

Marmelado sedaj ob nežnem vrenju pokuhamo še za 3 minute (oz. po navodilih z embalaže želirnega sredstva) in že lahko marmelado napolnimo v steklene kozarce.

Segrevanje kozarčkov pred polnjenjem ni potrebno, pazite le, da bodo med polnjenjem postavljeni na kovinski podlagi (sama jih postavim na odcejalno površino kuhinjskega lijaka), saj tako ne bodo počili.
Sama marmelado v kozarce napolnim tako, da z zajemalko zajemam marmelado, ki jo vlivam v lij, ki ga vtaknem v kozarec, ki ga polnim. Vsak kozarec napolnim do vrha.

Napolnjene kozarce zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo in jih postavimo na površino, ki jo pogrnemo z odejo ali večjo brisačo in jih z njo tudi pokrijemo. Tako pokrite kozarce z borovničevo marmelado s cimetom pustimo, da se počasi ohlajajo. Sama jih pustim tako pokrite 2-3 dni.

Ohlajeno marmelado opremimo z napisom kaj je v kozarčku, poleg je pametno pripisati tudi letnico, da bomo čez leta, ko bi morebiti kašen kozarček borovničeve marmelade s cimetom še ostal vedeli, kdaj smo ga pripravili.

Marmelado hranimo v suhem in temnem prostoru, po odprtju pa v hladilniku.
Uživajte v okusu!

Ljubiteljem domačih dobrot iz ozimnice priporočam, da pogledajo tudi recepte za:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor