Osvežilna borovničeva mascarpone torta
Print Friendly, PDF & Email

Borovničeva mascarpone torta je moja prva sadna torta in verjamem, da ne zadnja. Čeprav prisegam na čokoladne sladice in nisem ljubiteljica jogurtov, smetan in skutk, me je ta sadna tortica prepričala. Krema je zelo osvežilna, biskvit pa puhast. Namesto borovnic lahko uporabimo tudi drugo sadje in tako dobimo vsakič drugačno torto. Priprava je preprosta. Najtežji del je čakanje, da se torta ohladi in strdi.

osvezilna-borovniceva-mascarpone-torta

 

Osvežilna borovničeva mascarpone torta – pripomočki:

  • skleda
  • električni mešalnik
  • žlica
  • tortni model (premera 24 cm)
  • tehtnica
  • krožnik
  • blender

Osvežilna borovničeva mascarpone torta – sestavine:

za biskvit

  • 3 jajca
  • 80 g sladkorja
  • 90 g gladke moke
  • 1 vaniljin sladkor
  • 1/2 pecilnega praška
  • 2 žlici mandljevih lističev
  • maščoba in moka za pekač
  • 3 žlice soka za namakanje biskvita

za kremo

  • 200 ml sladke smetane za stepanje
  • 250 g mascarpone sira
  • 300 g borovnic
  • 1 vrečka želatin fix
  • 3 žlice sladkorja v prahu

Osvežilna borovničeva mascarpone torta – postopek:

Jajca ubijemo v skledo in penasto stepamo. Dodamo obe vrsti sladkorja in še naprej mešamo.

osvezilna-borovniceva-mascarpone-torta

V maso vsujemo še moko, pomešano s pecilnim praškom, ter dobro premešamo. Na koncu primešamo še mandljeve lističe.

osvezilna-borovniceva-mascarpone-torta

Pekač omastimo in pomokamo, da se biskvit ne bo prijel in vanj vlijemo maso. Pečemo 12 – 15 minut, pri 180°C v navadni pečici.

osvezilna-borovniceva-mascarpone-torta

Ko je biskvit pečen, ga odstranimo iz pekača in pustimo, da se ohladi. Ohlajen biskvit položimo na krožnik in okrog njega ponovno namestimo obod tortnega modela. Biskvit namočimo s sokom, lahko pa uporabimo tudi rum, razredčen z vodo.

osvezilna-borovniceva-mascarpone-torta

Za kremo najprej pripravimo borovnice. Če so zamrznjene, jih odtalimo in posujemo s sladkorjem v prahu, da vpije tekočino. V blenderju zmeljemo borovnice, vendar ne povsem do gladkega, da se bodo borovnice še čutile.

osvezilna-borovniceva-mascarpone-torta

Smetana in mascarpone sir naj bosta do uporabe v hladilniku. Sladko smetano vlijemo v skledo in stepamo z električnim mešalnikom.

osvezilna-borovniceva-mascarpone-torta

Ko je smetana skoraj stepena, dodamo mascarpone sir in borovnice, ter vse še malo mešamo, da dobimo enotno zmes. Posujemo z želatina fixom in če želimo bolj sladko kremo, še malo sladkamo. Vse še enkrat dobro premešamo in namažemo na ohlajeni biskvit v obodu. Kremo čim bolj poravnamo in zgladimo. Torto čez noč postavimo v hladilnik.

osvezilna-borovniceva-mascarpone-torta

Ko se krema strdi, obod previdno odstranimo in po želji okrasimo.

osvezilna-borovniceva-mascarpone-torta

Brbončice vam bodo hvaležne.

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor