Pecivo lene gospodinje z borovnicami
Pecivo lene gospodinje z borovnicami, je enostavno skutino pecivo, obogateno z gozdnimi borovnicami, to je pecivo s skuto, kislo smetano, jajci in gozdnimi borovnicami … Pecivo je otroško enostavno za pripraviti, saj moramo le vse sestavine naložiti v mešalnik, zmešati, potresti z borovnicami, preliti s smetanovim prelivom in že lahko spečemo.
Pirina moka ima bolj sladek okus, posebej priljubljena je postala v zadnjih letih, ko smo se ljudje pričeli zavedati pomena zdrave prehrane, ter se obrnili proč od izdelkov iz bele pšenične moke.
Pripomočki za pripravo peciva lene gospodinje z borovnicami:
- mešalnik s skledo ali skleda in stepalo
- skodelica za borovnice
- žlica
- pekač velikosti 22 x 35 cm
- silikonska lopatica
- silikonski čopič
- pečica
- posodica za merjenje tekočine
- tehtnica
- nož
- servirni krožnik
Sestavine za pripravo peciva lene gospodinje z borovnicami
Sestavine za pecivo:
- 500 g puste skute 10% m.m.
- 2 jajci
- 200 ml kisle smetane 18% m.m.
- 250 ml lahkega jogurta 1,3% m.m.
- 5 žlic sončničnega olja ali olja po izbiri
- 5 žlic sladkorja
- 7 žlic pirine moke
- 1 pecilni prašek
- 10 g bourbon vanilljevega sladkorja
- 1 žlica olja za premaz pekača
- 1 žlica pirine moke za potresti pekač za pecivo
- 100 g čistih gozdnih borovnic za v pecivo
- 100 g čistih gozdnih borovnic za svežo dekoracijo peciva na krožniku
- šopek listov borovnic za dekoracijo
Sestavine za preliv:
- 200 ml kisle smetane 18% m.m.
- 2 jajca
Priprava peciva lene gospodinje z borovnicami
Najprej pripravimo sestavine za pecivo in mešalnik s skledo, nato damo v skledo skuto, nato vbijemo jajca, dodamo kislo smetano in jogurt. Z žlico odmerimo olje, sladkor in dodamo pecilni prašek, takoj nato dodamo še bourbon vaniljin sladkor in z žlico odmerimo moko. Vse sestavine dobro zmešamo tako, da ni več grudic moke in postane masa gladka.
Pekač s silikonskim čopičem namažemo z oljem in potresemo z moko in vanj vlijemo pripravljeno vso maso in si s silikonsko lopatico pomagamo, da poravnamo maso v pekaču. Po masi enakomerno potresemo sveže čiste borovnice in jih z lopatico rahlo potisnemo v maso.
Skledo, v kateri smo pripravili maso, sedaj uporabimo za pripravo preliva. V skledo damo kislo smetano in jajca in dobro premešamo, da preliv postane enakomerno premešan in tekoč. Preliv prelijemo enakomerno preko vse mase za pecivo lene gospodinje z borovnicami.
V ogreti ventilatorski pečici na 180 °C pečemo 50 minut in pecivo je pečeno.
Ohlajeno pecivo lene gospodinje z borovnicami narežemo na poljubno velike kose in jih okrasimo s svežimi borovnicami in listi.
Tudi gozdne borovnice so divja hrana, ki jo lahko koristno uporabimo. Lučka Glaser
Pecivo lene gospodinje z borovnicami lahko postrežemo ob okusnih domačih enolončnicah, ki sem vam jih pripravila v povezavah:
- Pašta fižol.
- Čebulna juha z bučkami.
- Najboljša enolončnica iz ohrovta.
- Manj kalorična enolončnica z jurčki.
- Slastna trojka v enolončnici.
- Slastna bujta repa.
- Kmečko kislo zelje.
- Koleraba v enolončnici.