Pecivo lene gospodinje z borovnicami
Print Friendly, PDF & Email

Pecivo lene gospodinje z borovnicami, je enostavno skutino pecivo, obogateno z gozdnimi borovnicami, to  je pecivo s skuto, kislo smetano, jajci in gozdnimi borovnicami … Pecivo je otroško enostavno za pripraviti, saj moramo le vse sestavine naložiti v mešalnik, zmešati, potresti z borovnicami, preliti s smetanovim prelivom in že lahko spečemo.

Pirina moka ima bolj sladek okus, posebej priljubljena je postala v zadnjih letih, ko smo se ljudje pričeli zavedati pomena zdrave prehrane, ter se obrnili proč od izdelkov iz bele pšenične moke.

Pripomočki za pripravo peciva lene gospodinje z borovnicami:

  • mešalnik s skledo ali skleda in stepalo
  • skodelica za borovnice
  • žlica
  • pekač velikosti 22 x 35 cm
  • silikonska lopatica
  • silikonski čopič
  • pečica
  • posodica za merjenje tekočine
  • tehtnica
  • nož
  • servirni krožnik

Sestavine za pripravo peciva lene gospodinje z borovnicami

Sestavine za pecivo:

  • 500 g puste skute 10% m.m.
  • 2 jajci
  • 200 ml kisle smetane 18% m.m.
  • 250 ml lahkega jogurta 1,3% m.m.
  • 5 žlic sončničnega olja ali olja po izbiri
  • 5  žlic sladkorja
  • 7 žlic pirine moke
  • 1 pecilni prašek
  • 10 g bourbon vanilljevega sladkorja
  • 1 žlica olja za premaz pekača
  • 1 žlica pirine moke za potresti pekač za pecivo
  • 100 g čistih gozdnih borovnic za v pecivo
  • 100 g čistih gozdnih borovnic za svežo dekoracijo peciva na krožniku
  • šopek listov borovnic za dekoracijo

Sestavine za preliv:

  • 200 ml kisle smetane 18% m.m.
  • 2 jajca

Priprava peciva lene gospodinje z borovnicami

Najprej pripravimo sestavine za pecivo in mešalnik s skledo, nato damo v skledo skuto, nato vbijemo jajca, dodamo kislo smetano in jogurt. Z žlico odmerimo olje, sladkor in dodamo pecilni prašek, takoj nato dodamo še bourbon vaniljin sladkor in z žlico odmerimo moko. Vse sestavine dobro zmešamo tako, da ni več grudic moke in postane masa gladka.

Pekač s silikonskim čopičem namažemo z oljem in potresemo z moko in vanj vlijemo pripravljeno vso maso in si s silikonsko lopatico pomagamo, da poravnamo maso v pekaču. Po masi enakomerno potresemo sveže čiste borovnice in jih z lopatico rahlo potisnemo v maso.

Skledo, v kateri smo pripravili maso, sedaj uporabimo za pripravo preliva. V skledo damo kislo smetano in jajca in dobro premešamo, da preliv postane enakomerno premešan in tekoč. Preliv prelijemo enakomerno preko vse mase za pecivo lene gospodinje z borovnicami.

V ogreti ventilatorski pečici na 180 °C pečemo 50 minut in pecivo je pečeno.

Ohlajeno pecivo lene gospodinje z borovnicami narežemo na poljubno velike kose in jih okrasimo s svežimi borovnicami in listi.

Tudi gozdne borovnice so divja hrana, ki jo lahko koristno uporabimo. Lučka Glaser

Pecivo lene gospodinje z borovnicami lahko postrežemo ob okusnih domačih enolončnicah, ki sem vam jih pripravila v povezavah:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor