Marmelada, ki skrbi za naše zdravje
Print Friendly, PDF & Email

V teh kislih dneh, se pogosto pomisli na prehlade in slabo počutje, saj s temi skoki temperatur se hitro kaj ulovi. Marmelada, ki skrbi za naše zdravje je odličen pripomoček kadar se počutimo brez energije in koristna za večanje naše odpornosti, enkratna je tudi za izboljšanje slabokrvnosti saj vsebuje tudi teran. Marmelada, ki skrbi za naše zdravje je narejena iz samih dobrih stvari in vsaka od le teh ima veliko koristnih učinkovin.

Marmelada, ki skrbi za naše zdravje_18

Teran je dober antioksidant, ki naj bi pomagal pri zniževanju LDL holesterola v krvi in zelo uspešen pri zdravljenju slabokrvnosti, saj vsebuje veliko železa. Borovnice vsebujejo veliko rudnin in vitaminov, bogate so tudi s folno kislino tako, da so koristne za zdravje in za delovanje možganov. Rozine, ki so znane kot zdrav prigrizek, so koristne za zniževanje krvnega tlaka. Suhe slive so zelo priporočljive v primeru počasne prebave. Tako ingver kot cimet imata veliko zdravilnih lastnosti in zelo razširjena kot zdravili v alternativni medicini.

Pripomočki za pripravo marmelade, ki skrbi za naše zdravje

 • večji lonec in kuhalnica
 • 2 jušni žlici in 1 čajno žlico
 • palični mešalnih
 • kozarci za vlaganje

Sestavine za marmelado, ki skrbi za naše zdravje:

 • 1 liter terana
 • 250 g svežih borovnic
 • 250 g suhih sliv
 • 250 g suhe brusnice
 • 250 g črnih rozin
 • kozarec medu (750 g – 1000 g)
 • 1 jušna žlica suhega ingverja
 • 1 jušna žlica cimeta
 • 1 kos ingverjeve korenine

Postopek za pripravo Marmelade, ki skrbi za naše zdravje

V lonec zlijemo teran.

Marmelada, ki skrbi za naše zdravje

V lonec primešamo sveže borovnice, če ni čas zanje lahko brez skrbi uporabimo zmrznjene borovnice. Sledijo suhe brusnice, črne rozine in suhe slive.

Marmelada, ki skrbi za naše zdravje_1

V lonec damo tudi kos ingverjeve korenine, ki smo ga predhodno olupili s pomočjo čajne žlice. Vse sestavine v loncu dobro premešamo, postavimo na štedilnik in zavremo.

Marmelada, ki skrbi za naše zdravje_2

Ker so vonjave pri kuhi te marmelade zelo močne jo lahko kuhamo tudi na odprtem, lahko si pomagamo s uporabo gorilnika.

Marmelada, ki skrbi za naše zdravje_4

Ko vse skupaj zavre, malo znižamo ogenj in pustimo, da vre deset minut. Z vrenjem izpari tudi alkohol, ki ga vsebuje teran.

Marmelada, ki skrbi za naše zdravje_5

Nato ugasnemo ogenj, umaknemo s štedilnika in s pomočjo paličnega mešalnika, previdno, da se ne spečemo, vse dobro zmiksamo. Kdor ne mara preveč pekočega okusa naj, preden vse zmiksa, odstrani ingverjevo korenino. Za take bo zadoščal ingver v prahu, ki ga bomo kasneje dodali.

Marmelada, ki skrbi za naše zdravje_6

Marmelado pustimo, da se ohladi na 40 stopinj Celzija, saj pri višji temperaturi med, ki ji ga bomo primešali izgubi vse svoje zdravilne, koristne lastnosti, pomagamo si s termometrom.

Marmelada, ki skrbi za naše zdravje_7

Med tem, ko se marmelada ohlaja, operemo in steriliziramo kozarce za vlaganje marmelade. Število kozarcev, ki so potrebni, ni navedeno, saj  lahko uporabimo kozarce različnih velikosti take, ki so nam najbolj všeč oziroma lahko recikliramo kozarce, ki se potikajo po hiši. Mi naredimo tako.

Marmelada, ki skrbi za naše zdravje_11

Ko marmelada doseže 40 stopinj Celzija, najbolje bo, da preverimo s termometrom, ji dodamo kozarec medu. Se pravi kozarec med 750 grami in 1 kilogramom medu, odvisno koliko sladkosnedi ste. Mešamo dokler se med ne popolnoma stopi.

Marmelada, ki skrbi za naše zdravje_9

Dodamo še jušni žlici ingverja v prahu in cimeta ravno tako v prahu. Vse sestavine dobro premešamo.

Marmelada, ki skrbi za naše zdravje_8

Marmelado sedaj preložimo v kozarce za vlaganje, katere dobro zapremo. Hranimo jih v temnem prostoru do odprtja. Odprte kozarce marmelade hranimo v hladilniku.

Marmelada, ki skrbi za naše zdravje_13

Pomembno
Še zadnji a najbolj pomemben podatek, Marmelado, ki skrbi za naše zdravje ne jemo na kruhu za zajtrk ampak vsako jutro pojemo še na tešče 1 ali 2 žlički. Kadar smo brez energije ali pa bolni pojemo tri žličke. Marmelado jemo na tešče zato, da želodec hitro prebavi in gre takoj v kri.

Ideja
Marmelada, ki skrbi za naše zdravje je lahko krasno novoletno darilo, saj smo v zimskem času, vsi bolj podvrženi bolehanju in nam prav pride malo naravne zaščite.

Marmelada, ki skrbi za naše zdravje_17

Pridno na delo!

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor