Marmelada, ki skrbi za naše zdravje
V teh kislih dneh, se pogosto pomisli na prehlade in slabo počutje, saj s temi skoki temperatur se hitro kaj ulovi. Marmelada, ki skrbi za naše zdravje je odličen pripomoček kadar se počutimo brez energije in koristna za večanje naše odpornosti, enkratna je tudi za izboljšanje slabokrvnosti saj vsebuje tudi teran. Marmelada, ki skrbi za naše zdravje je narejena iz samih dobrih stvari in vsaka od le teh ima veliko koristnih učinkovin.
Teran je dober antioksidant, ki naj bi pomagal pri zniževanju LDL holesterola v krvi in zelo uspešen pri zdravljenju slabokrvnosti, saj vsebuje veliko železa. Borovnice vsebujejo veliko rudnin in vitaminov, bogate so tudi s folno kislino tako, da so koristne za zdravje in za delovanje možganov. Rozine, ki so znane kot zdrav prigrizek, so koristne za zniževanje krvnega tlaka. Suhe slive so zelo priporočljive v primeru počasne prebave. Tako ingver kot cimet imata veliko zdravilnih lastnosti in zelo razširjena kot zdravili v alternativni medicini.
Pripomočki za pripravo marmelade, ki skrbi za naše zdravje
- večji lonec in kuhalnica
- 2 jušni žlici in 1 čajno žlico
- palični mešalnih
- kozarci za vlaganje
Sestavine za marmelado, ki skrbi za naše zdravje:
- 1 liter terana
- 250 g svežih borovnic
- 250 g suhih sliv
- 250 g suhe brusnice
- 250 g črnih rozin
- kozarec medu (750 g – 1000 g)
- 1 jušna žlica suhega ingverja
- 1 jušna žlica cimeta
- 1 kos ingverjeve korenine
Postopek za pripravo Marmelade, ki skrbi za naše zdravje
V lonec zlijemo teran.
V lonec primešamo sveže borovnice, če ni čas zanje lahko brez skrbi uporabimo zmrznjene borovnice. Sledijo suhe brusnice, črne rozine in suhe slive.
V lonec damo tudi kos ingverjeve korenine, ki smo ga predhodno olupili s pomočjo čajne žlice. Vse sestavine v loncu dobro premešamo, postavimo na štedilnik in zavremo.
Ker so vonjave pri kuhi te marmelade zelo močne jo lahko kuhamo tudi na odprtem, lahko si pomagamo s uporabo gorilnika.
Ko vse skupaj zavre, malo znižamo ogenj in pustimo, da vre deset minut. Z vrenjem izpari tudi alkohol, ki ga vsebuje teran.
Nato ugasnemo ogenj, umaknemo s štedilnika in s pomočjo paličnega mešalnika, previdno, da se ne spečemo, vse dobro zmiksamo. Kdor ne mara preveč pekočega okusa naj, preden vse zmiksa, odstrani ingverjevo korenino. Za take bo zadoščal ingver v prahu, ki ga bomo kasneje dodali.
Marmelado pustimo, da se ohladi na 40 stopinj Celzija, saj pri višji temperaturi med, ki ji ga bomo primešali izgubi vse svoje zdravilne, koristne lastnosti, pomagamo si s termometrom.
Med tem, ko se marmelada ohlaja, operemo in steriliziramo kozarce za vlaganje marmelade. Število kozarcev, ki so potrebni, ni navedeno, saj lahko uporabimo kozarce različnih velikosti take, ki so nam najbolj všeč oziroma lahko recikliramo kozarce, ki se potikajo po hiši. Mi naredimo tako.
Ko marmelada doseže 40 stopinj Celzija, najbolje bo, da preverimo s termometrom, ji dodamo kozarec medu. Se pravi kozarec med 750 grami in 1 kilogramom medu, odvisno koliko sladkosnedi ste. Mešamo dokler se med ne popolnoma stopi.
Dodamo še jušni žlici ingverja v prahu in cimeta ravno tako v prahu. Vse sestavine dobro premešamo.
Marmelado sedaj preložimo v kozarce za vlaganje, katere dobro zapremo. Hranimo jih v temnem prostoru do odprtja. Odprte kozarce marmelade hranimo v hladilniku.
Pridno na delo!