Borovničev puding s chia semeni
Chia semena so bogati vir maščob omega 3, beljakovin, antioksidantov in mineralov. So telesu prijazna semena, kar pomeni, da jih telo z lahkoto prebavi in zato se lahko uživajo mleta ali cela semena. Uporabijo se lahko v različnih jedeh in napitkih in kar je najpomembneje, jedi ne spremenijo okusa. Pripravili bomo borovničev puding s chia semeni, ki bo vseboval minimalen odstotek ogljikovih hidratov in sladkan bo z naravnim sladilom eritritol brez kalorij.
Borovničev puding s chia semeni – pripomočki:
- tehtnica
- električni sekljalnik
- žlica
- 3 stekleni kozarci
- električni mešalec
Borovničev puding s chia semeni – sestavine:
- 100 g zamrznjenih ali svežih borovnic
- 60 g chia semen
- 250 ml sladke smetane
- 200 ml vode
- 4 žlice eritritola
- 1/2 žličke mletega cimeta
In še:
- 100 ml sladke smetane za stepanje
- 2 žlici borovnic
Borovničev puding s chia semeni – postopek:
Odmerimo 60 g belih chia semen. Če nimamo belih, lahko uporabimo črna. V bistvu se po sestavi med seboj ne razlikujejo. Črna chia semena vsebujejo črna, bela in siva semena, bela pa samo bela. Edina razlika je v barvi.Direkt v sekljalnik odmerimo vse sestavine. Če želimo, da bi semena ostala v celem, jih primešamo na koncu. Če pa želimo bolj kremast puding, jih dodamo v sekljalnik že na začetku in jih zmeljemo skupaj z ostalimi sestavinami.Če se izogibamo belemu sladkorju, uporabimo sladilo eritritol, ki je naravno in brez kalorij.Vse sestavine zmeljemo v kremast puding.Puding nalijemo v pripravljene kozarce in jih damo počivat v hladilnik, najbolje čez noč ali vsaj za 5 ur.Preden postrežemo dekoriramo s stepeno sladko smetano in po vrhu posipamo z borovnicami.Prijetno sladkanje!