Borovničev liker
Sladka pijača, ki polepša druženje. Če imate radi borovnice, teran in aromo ruma, potem je to pravi liker za vas. Tako pripravljen borovničev liker vsekakor spada med moje najljubše ”ženske” pijače, ki jo lahko počasi srkam ob klepetu cel večer …
Če želite, lahko borovničev liker pripravite tudi tako, da bo gostejši in s tem bolj kremast. Vas zanima kako? Sledite temu enostavnemu receptu.
Pripomočki za borovničev liker:
- večja posoda
- štedilnik
- kuhalnica
- prazne steklenice z zamaški za shrambo borovničevega likerja
- lij in zajemalka
- (palični mešalnik)
Sestavine za borovničev liker:
- 2 litra terana
- 1 liter ruma
- 1 liter borovnic (lahko so tudi zamrznjene)
- 2 kilograma sladkorja
Iz zgornjih količin dobimo približno 4,5 litra borovničevega likerja.
Postopek priprave borovničevega likerja:
Pripravimo si vse sestavine, kot omenjeno, borovnice so lahko tudi zamrznjene. V večjo posodo vlijemo vino, vinu dodamo sladkor in na koncu še borovnice. Postavimo na štedilnik.
Dobro premešamo in med stalnim mešanjem mešamo toliko časa, da se sladkor ne stopi. Kuhamo še naprej, toliko časa, da ne zavre. Ko zavre, med mešanjem kuhamo še cca. 5 – 10 minut.
Nato vse skupaj odstavimo s štedilnika in počakamo, da se borovničev liker povsem ohladi. Ko je liker povsem hladen (jaz ga običajno pustim ohlajati se kar čez noč), mu prilijemo še rum.
Dobro premešamo in s pomočjo zajemalke in lija borovničev liker prelijemo v steklenice, ki jih dobro zapremo. Borovničev liker hranimo v temnem in hladnem prostoru.
V decembrskih dneh je lahko tudi prikupno darilce. Nalijte ga v majhne, lične stekleničke in ga podarite svojim najbližjim.
Čin-čin! Na zdravje!