Borovničevo čokoladna torta
Imate radi kombinacijo borovnic in čokolade? Potem je borovničevo-čokoladna torta prava za vas. Okusen čokoladen biskvit in rahla borovničeva krema sta enostavna za pripravo.
Pripomočki za pripravo borovničevo-čokoladne torte:
- posoda za mešanje
- posoda za kuhanje
- mikser
- žlica
- pekač premera 18 cm
- peki papir
- servirni krožnik
Sestavine za pripravo borovničevo-čokoladne torte:
Čokoladni biskvit (spečemo 2 oblata, sestavine so za en oblat):
- 1 jajce
- 1 žlica sladkorja
- 1 mala (čajna) žlička moke
- 1 mala (čajna) žlička kakava
- ščep sode bikarbone
- 1 mala (čajna) žlička olja
- 1 mala (čajna) žlička ruma
Za navlažitev biskvitov:
- 0,5 dcl vode
- 0,3 dcl ruma
Borovničeva krema:
- 250 ml sladke smetane
- 250 g mascarponeja
- 200 g borovnic
- 3 listi želatine
- 2 vanili sladkorja
- po okusu nekaj kapljic arome borovnice
Postopek priprave borovničevo-čokoladne torte:
Najprej se lotimo peke biskvitov. Spečemo dva čokoladna biskvita. Jajce s sladkorjem stepemo dokler ne nastane puhasta zmes-približno 10 minut. Dodamo olje in rum ter rahlo premešamo. Dodamo še moko, sodo bikarbono in kakav ter rahlo premešamo. Damo v pekač obložen s peki papirjem in pečemo približno 7-10 minut v klasični pečici ogreti na 180 °C. Enako spečemo še drug biskvit. Oba ohladimo. Nato se lotimo priprave kreme. Sama sem uporabila zamrznjene borovnice, lahko pa uporabite tudi sveže. Borovnice damo v posodo za kuhanje in jih segrevamo nekaj minut, da se stopijo in spustijo sok. Odstavimo, da se rahlo ohladijo. Medtem namočimo 3 liste želatine v hladno vodo. Sladko smetano in mascarpone damo v posodo za stepanje in stepemo s čvrsto kremo. Borovnicam, ki so se rahlo ohladile dodamo vanili sladkor in ožete liste želatine ter dobro premešamo. Po žlicah dodajamo stepeno smetano z mascarponejem in dobro premešamo. Če se boste odločili, da dodate še aromo borovnice, jo dodajte sedaj v kremo in dobro premešajte.En biskvit damo na servirni krožnik, okrog pa obod pekača(lahko tudi acetatno folijo). Biskvit navlažimo z nekaj žlicami mešanice vode in ruma. Čez damo polovico borovničeve kreme, na njo drug biskvit, ki ga prav tako navlažimo ter čez se drugo polovico borovničeve kreme. Torto damo vsaj za nekaj ur v hladilnik-lahko tudi čez noč. Okrasimo po želji. Sama sem torto zamrznila in jo oblila z mirror glaze.
Prijetno sladkanje