Ocvrto cvetje akacije
Vsi ji rečemo akacija, čeprav se imenuje robinija. Vendar, ker jo vsi poznamo pod imenom akacija, bom jo tudi jaz danes tako poimenovala. Zaradi njenega slastnega vonja in nepozabno okusnega sladkastega okusa, nas je ocvrto cvetje akacije popolnoma očaralo. Današnji ocvrtki cvetja akacije bodo neverjetno puhasti in lahki kot oblaki.
Ocvrto cvetje akacije – pripomočki:
- tehtnica
- posoda za mešanje
- električni mikser
- ponev
- žlica
- slaščičarska lopatka
Ocvrto cvetje akacije – sestavine:
Za približno 25 ocvrtkov
- 2 jajci
- 250 ml mleka
- 130 g moke (pol ostre, pol mehke)
- 1 žlica sladkorja
- ščep soli
- kavna žlička pecilnega
- 1 vanilin sladkor
- 200 g osmukanih akacijevih cvetov oz. po želji več ali manj
In še:
- cca. 50 ml olja za cvrtje
- za posip žlička sladkorja v prahu
Ocvrto cvetje akacije – postopek:
Cvetje akacije pregledamo in očistimo morebitnih smeti in kukcev.
Akacijevo cvetje osmukamo iz vejic. Če je komu ljubše akacijevo cvrtje na vejicah, potem v tem primeru pustimo cvetje na vejicah.
V posodo za mešanje damo 2 rumenjaka. Iz beljakov v drugi posodi naredimo sneg. Najprej zmešamo rumenjaka in mleko, nato postopno dodamo vse ostale sestavine in nazadnje primešamo še sneg beljakov.
Masi, ki je zelo rahla in puhasta, primešamo še akacijevo cvetje.
Če imamo možnost uporabimo ponev, ki za cvrtje ne potrebuje veliko olja. Olje v ponvi segrejemo in z žlico oblikujemo ocvrtke. Cvremo na nižji temperaturi, kar na indukciji pomeni številka 4 od 10. Če boste cvetje cvrli s peclji, združite po dve vejici in ju pomočite v maso ter v ponvi ocvrite.
Ocvrto cvetje akacije položimo na papirnato servieto, da popivna morebitno odvečno maščobo. Po vrhu potresemo s sladkorjem v prahu, kar pa ni obvezno, odvisno od okusa in želja.
Pri nas je zelo priljubljena “akacijeva pizza” in iz enake mase spečem veliko frtaljo, ki jo razrežem kot pizzo in zato jo imenujemo kar akacijeva pizza.