Ajdova kaša v gobovi omaki
Print Friendly, PDF & Email

Pred kratkim sem imela priložnost poskusiti ajdovo kašo v gobovi omaki. Čeprav nisem velika ljubiteljica ajdove kaše in je ne pripravljam pogosto, me je tale ajdova kaša v gobovi omaki res presenetila. Popolnega okusa, sočna, preprosto odlična. Seveda sem takoj povprašala za recept in ga sedaj delim z vami. Sledite temu receptu in si pripravite ajdovo kašo v gobovi omaki za 6- 8 oseb.

Pripomočki za ajdovo kašo v gobovi omaki

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za ajdovo kašo v gobovi omaki

Za ajdovo kašo:

  • 500 g ajdove kaše
  • ščepec soli
  • 1 zelenjavna jušna kocka oz. osnova (priporočam domačo)
  • 1,2 l vode

Za gobovo omako:

  • 60 g masla
  • 500 g pora
  • 600 g mešanih svežih ali zamrznjenih gozdnih gobic
  • 1 čajna žlička začimbne mešanice
  • 1/2 zelenjavne jušne kocke
  • 4  poravnane jušne žlice bele gladke moke
  • sol in poper po okusu
  • 1 l vode

Kako pripravimo ajdovo kašo v gobovi omaki?

Najprej pripravimo ajdo in sicer tako, da vzamemo večji lonec in vanj vlijemo 1,2 l vode. Vodi dodamo 1 zelenjavno jušno kocko in ščepec soli. Lonec postavimo na štedilnik in počakamo, da zavre. Med tem časom odtehtamo 500 g ajdove kaše in jo dobro speremo pod mrzlo vodo.

Takoj, ko voda v loncu na štedilniku zavre, dodamo dobro oprano in odcejeno ajdo.

Sestavine premešamo in v pokriti posodi kuhamo 15 do 20 minut. Po poteku tega časa ajdo odstranimo z ognja in pustimo v pokriti posodi, da se ohladi.

Medtem, ko se ajdova kaša kuha že lahko pripravimo in očistimo, ter na manjše kose narežemo gobe. Narežemo tudi por.

Sedaj pripravimo še gobovo omako in sicer tako, da v posodi stopimo 60 g masla.

Raztopljenemu maslu dodamo narezan por in pražimo približno 3 minute.

Takoj za tem dodamo narezane mešane gobe, premešamo dodamo 1 žličko začimbne mešanice ter sol in poper po okusu. Premešamo in pražimo približno 15 minut.

Med praženjem sestavine večkrat premešamo, na koncu dodamo 4 žlice moke.

Dobro premešamo in takoj za tem prilijemo 1 liter hladne vode in dodamo pol jušne kocke. Ponovno premešamo, da se vse lepo združi in počakamo, da zavre.

Ko sestavine v loncu zavrejo, kuhamo še približno 5 – 7 minut in pri tem večkrat premešamo, omaka se bo zgostila. Po tem času odstranimo s štedilnika.

Ajdova kaša v gobovi omaki je pripravljena. Postrežemo jo tako, da serviramo približno 1-2 zajemalke pripravljene ajdove kaše, ki jo polijemo z gobovo omako.

Dober tek! 🙂

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor