Bezgov sirup z limono – brez sladkorja
Print Friendly, PDF & Email

Pred nami je recept, za katerega ne potrebujemo belega rafiniranega sladkorja, pa si kljub temu lahko pripravimo odličen bezgov sirup z limono! Namesto sladkorja uporabimo dve naravni sladili: stevio in eritritol.

Stevia je rastlina, ki nam mnogim raste na naših vrtičkih in je povsem naravna! Njeni listi so zelo sladki in jih uporabljamo kot sladilo. Eritritol pa je končni produkt glukozne fermentacije. Je naraven, brez kalorij in ne dviguje krvnega sladkorja. Tudi fermentacija je naraven proces (fermentirano je na primer kislo zelje, kisla repa, itd). Zato je ta sirup priporočljiv tako za diabetike, kot za ljudi, ki se izogibajo pretirani uporabi belega sladkorja.

Pripomočki za bezgov sirup z limono brez sladkorja:

 • žlica
 • nož
 • posoda
 • cedilo
 • lijak
 • steklenice
 • pečica (za steriliziranje)

Sestavine za bezgov sirup z limono brez sladkorja

Za 3 litre sirupa:

 • 300 g bezgovih cvetov
 • 1 kg eritritola z magnezijem
 • 6 g stevie
 • 60 g citronske kisline
 • 4 bio limone
 • 2 l vode
Opomba avtorice
Eritritol z magnezijem in stevia se lahko kupita v vseh večjih drogerijah in trgovinah z zdravo prehrano.

Priprava bezgovega sirupa z limono brez sladkorja

Bezgove cvetove nabiramo kadar je sonce najbolj močno, torej nekje med 13 in 14 uro. Če se le da, jih nabiramo v neokrnjeni naravi in nato ne peremo. Če pa se nabirajo blizu kakšnih makadamskih cest in imamo občutek, da so prašni, pa jih vseeno na hitro speremo pod tekočo vodo in odcedimo.

Iz bezgovih stebel porežemo manjša socvetja in jih dajemo v globljo posodo, v kateri bomo delali sirup. Ko imamo porezane vse cvetove, nanje položimo na kolobarje (približno 3 milimetre debele) narezani dve limoni. Preostali dve limoni si shranimo za sok stisnjenih limon, ki ga bomo rabili kasneje. Če je le mogoče, kupimo bio limone, ki so manj tretirane s škropivi, saj jo narežemo z lupino vred.

Limona je naraven konzervans, ki ga potrebujemo za sirup, prav tako pa bo preprečevala dvig bezgovih cvetov na površje, ko bomo nanje nalili tekočino.

V posebni posodi pripravimo vodo, vanjo zamešamo citronko, eritritol z magnezijem in stevio. Vse te sestavine segrejemo do vretja ob stalnem mešanju, da dobimo enotno raztopimo. S to sladko tekočino prelijemo bezgove cvetove z narezano limono in pustimo stati 24 ur.

Stevia in eritritol sta naravni sladili. Stevia je rastlina, ki nam mnogim raste na naših vrtičkih in je povsem naravna! Njeni listi so zelo sladki in jih uporabljamo kot sladilo. Eritritol pa je končni produkt glukozne fermentacije. Je naraven, brez kalorij in ne dviguje krvnega sladkorja.

Po 24 urah dobro premešamo vse, precedimo preko čim bolj drobnega cedila, da bo sok res čist in dodamo stisnjeni sok preostalih dveh limon. Še enkrat segrejemo do vretja, ker ta sirup vsebuje kot naravna konzervansa le limono in citronsko kislino, ne vsebuje pa sladkorja. Zato je potrebno sirup sedaj še enkrat prevreti, da mu podaljšamo obstojnost. Ko zavre, vzamemo sterilne stelenice, kozarčke ali kakšno drugo stekleno posodo, ki smo jo sterilizirali v pečici, 10 minut na 110 °C in natočimo vanje vrel sirup. Postavimo na brisačo ali odejo, pokrijemo in pustimo, da se tako ohladijo.

Kot smo že omenili, ta sirup ne vsebuje konzervansa sladkorja, zato priporočam, da sirup shranjujete v manjših stekleničkah. Kajti, ko bomo stekleničko z bezgovim sirupom odprli, je priporočljivo, da vsebino porabimo v približno štirinajstih dneh. Ima manjšo obstojnost kot klasični sirupi s sladkorjem.

Na zdravje 😊.

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor