Sočen šarkelj z višnjami
Print Friendly, PDF & Email

Sočen šarkelj z višnjami je enostavno in hitro pripravljen. Okusen, mehak ter sočen, v njem pa višnje, ki poskrbijo za malček kislosti in koščki čokolade, ki sem jih dodala po trenutnem navdihu in se šarklju lepo podajo.
Šarkelj po tem receptu je nekoliko bolj nizek, saj so nam ljubši takšni, če pa želite ga lahko spečete v manjšem pekaču ali pa sestavine enostavno podvojite.

Sočen šarkelj z višnjami

Pripomočki za šarkelj z višnjami

  • pekač za šarkelj premera 25 cm (lahko tudi 22-24 cm)
  • električni mešalnik

Sestavine za sočen šarkelj z višnjami

  • 3 jajca (M)
  • 70 g sladkorja
  • 1 zavoj vaniljevega sladkorja (10 g)
  • 50 ml olja
  • 1 žlica ruma
  • ščep vanilje v prahu
  • četrtina drobno naribane limonine lupinice (lahko tudi izpustite)
  • 130 g gladke bele moke
  • 1/4 zavojčka pecilnega praška
  • 200 g razkoščičenih višenj (sveže ali zamrznjene)
  • 30 g čokoladnih kapljic ali nastrgane čokolade (temna čokolada)

In še:

  • malo masla za mazanje pekača
  • sladkor v prahu za posip

Priprava šarklja z višnjami

Pečico nastavimo na 170 °C, ventilacija, pekač namažemo z maslom in si pripravimo in odtehtamo vse sestavine.

Jajca skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem penasto vmešamo pri najvišji hitrosti; miksamo cca. 3 minute, da zmes naraste in dobi rahlo, penasto teksturo.

Sočen šarkelj z višnjami

Dodamo vaniljo v prahu, rum, ter olje, na drobno naribano limonino lupinico (pazimo, da naribamo samo rumeni del; limonino lupinico lahko tudi izpustite; sama jo nadomestim s 3 kapljicami eteričnega olja limone – a pozor! Eterično olje mora biti primerno za uživanje), na hitro premešamo, nato pa med stalnim mešanjem pri nižji hitrosti žlico po žlico vmešamo moko, kateri smo primešali pecilni prašek. Na koncu ročno vmešamo še čokoladne kapljice, ali nasekljano čokolado.

Sočen šarkelj z višnjami

Malo več kot pol mase za sočen šarkelj z višnjami vlijemo v namaščen pekač, čez potrosimo razkoščičene višnje, ki so lahko sveže ali pa zamrznjene. Namesto višenj seveda lahko uporabite tudi drugo sadje: maline, češnje, borovnice, jagode, na koščke narezane breskve (lahko tudi iz kompota), …

Čez prelijemo preostanek mase in z njim pokrijemo višnje (nič hudega, če kakšna še malo kuka ven).

Sočen šarkelj z višnjami

Pečemo 40 minut v predhodno ogreti ogreti pečici, pri 170 °C (ventilacija). Pečen šarkelj nekaj minut pustimo v pekaču, potem pa ga previdno stresemo na rešetko in pustimo, da se počasi ohlaja.

Sočen šarkelj z višnjami

Ohlajenega poljubno potresemo s sladkorjem v prahu, ali pa oblijemo s čokolado, ki jo stopimo nad vodno paro.

Sočen šarkelj z višnjami

Prijetno sladkanje!

Sočen šarkelj z višnjami

Ljubitelji šarkljev poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor