Sočen šarkelj z višnjami
Sočen šarkelj z višnjami je enostavno in hitro pripravljen. Okusen, mehak ter sočen, v njem pa višnje, ki poskrbijo za malček kislosti in koščki čokolade, ki sem jih dodala po trenutnem navdihu in se šarklju lepo podajo.
Šarkelj po tem receptu je nekoliko bolj nizek, saj so nam ljubši takšni, če pa želite ga lahko spečete v manjšem pekaču ali pa sestavine enostavno podvojite.
Pripomočki za šarkelj z višnjami
- pekač za šarkelj premera 25 cm (lahko tudi 22-24 cm)
- električni mešalnik
Sestavine za sočen šarkelj z višnjami
- 3 jajca (M)
- 70 g sladkorja
- 1 zavoj vaniljevega sladkorja (10 g)
- 50 ml olja
- 1 žlica ruma
- ščep vanilje v prahu
- četrtina drobno naribane limonine lupinice (lahko tudi izpustite)
- 130 g gladke bele moke
- 1/4 zavojčka pecilnega praška
- 200 g razkoščičenih višenj (sveže ali zamrznjene)
- 30 g čokoladnih kapljic ali nastrgane čokolade (temna čokolada)
In še:
- malo masla za mazanje pekača
- sladkor v prahu za posip
Priprava šarklja z višnjami
Pečico nastavimo na 170 °C, ventilacija, pekač namažemo z maslom in si pripravimo in odtehtamo vse sestavine.
Jajca skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem penasto vmešamo pri najvišji hitrosti; miksamo cca. 3 minute, da zmes naraste in dobi rahlo, penasto teksturo.
Dodamo vaniljo v prahu, rum, ter olje, na drobno naribano limonino lupinico (pazimo, da naribamo samo rumeni del; limonino lupinico lahko tudi izpustite; sama jo nadomestim s 3 kapljicami eteričnega olja limone – a pozor! Eterično olje mora biti primerno za uživanje), na hitro premešamo, nato pa med stalnim mešanjem pri nižji hitrosti žlico po žlico vmešamo moko, kateri smo primešali pecilni prašek. Na koncu ročno vmešamo še čokoladne kapljice, ali nasekljano čokolado.
Malo več kot pol mase za sočen šarkelj z višnjami vlijemo v namaščen pekač, čez potrosimo razkoščičene višnje, ki so lahko sveže ali pa zamrznjene. Namesto višenj seveda lahko uporabite tudi drugo sadje: maline, češnje, borovnice, jagode, na koščke narezane breskve (lahko tudi iz kompota), …
Čez prelijemo preostanek mase in z njim pokrijemo višnje (nič hudega, če kakšna še malo kuka ven).
Pečemo 40 minut v predhodno ogreti ogreti pečici, pri 170 °C (ventilacija). Pečen šarkelj nekaj minut pustimo v pekaču, potem pa ga previdno stresemo na rešetko in pustimo, da se počasi ohlaja.
Ohlajenega poljubno potresemo s sladkorjem v prahu, ali pa oblijemo s čokolado, ki jo stopimo nad vodno paro.
Prijetno sladkanje!
Ljubitelji šarkljev poskusite tudi:
- sočen čokoladno kokosov šarkelj,
- šarkelj z orehi in cimetom in ruby čokolado,
- šarkelj z makom in breskvami,
- čokoladni šarkelj (pecivo) z jabolki,
- sočen marmorni kolač.