Sladko zelje z mesom
Print Friendly, PDF & Email

Sladko zelje z mesom je okusna ter nasitna stara jed, ki jo skuhamo v enem loncu in je okusna takoj, ko je skuhana, še okusnejša pa je naslednji dan. Zato – skuhajte večjo količino in v odličnem ter okusnem kosilu uživajte dva dni.

Poleg sladkega zelja z mesom pa lahko ponudimo kruhove cmoke, štruklje s starim kruhom in skuto ali pa domač kruh.

Pripomočki za pripravo sladkega zelja z mesom:

  • lonec s pokrovko
  • deska za rezanje
  • nož
  • žlica
  • kuhalnica
  • posodica za merjenje tekočine
  • tehtnica
  • štedilnik

Sestavine za pripravo sladkega zelja z mesom

Za 6 obrokov:

  • 1000 g sladkega belega zelja
  • 1000 g svinjske vratovine brez kosti
  • 200 g čebule
  • 3 žlice olja ali svinjska mast
  • 300 g paradižnika ali 250 ml paradižnikove mezge
  • 2 žlici pšenične moke tip 500
  • 1 žlica suhe mlete sladke rdeče paprike
  • 3 liste lovorja
  • 75 ml vode
  • ščep kumine
  • morska sol po okusu (1 žlica)
  • poper po želji in okusu

Postopek za pripravo sladkega zelja z mesom

Najprej si pripravimo na kuhinjski površini vse sestavine, da bodo pri roki.

Čebulo narežemo na tanke rezine in jo damo v lonec s segreto maščobo, sedaj dodamo tudi kumino in oboje prepražimo na nizki temperaturi, večkrat pomešamo.

Meso splaknemo pod tekočo vodo in ga narežemo na manjše koščke, da so primerni za en grižljaj. Tudi zelje narežemo na tanko.

Med mešanjem prepražimo čebulo, da malo zarumeni, dodamo narezano meso, vse skupaj pražimo deset do petnajst minut, da je meso iz vseh strani popraženo. Dodamo še narezan paradižnik (lahko je svež ali zamrznjen) ali paradižnikovo mezgo in nadaljujemo s praženjem med občasnim mešanjem.

Ko tekočina v loncu izpari, dodamo še moko in papriko, ter med stalnim mešanjem še malo popražimo, da rahlo zadiši po papriki.

Zelje, ki smo ga na tanko narezali, dodamo v lonec k vsem sestavinam, dodamo tudi lovorjev list in premešamo. 

Zalijemo z vodo, pokrijemo, da počasi vre na šibki temperaturi da se zelje zmehča. Sladko zelje z mesom posolimo, preizkusimo, če je dovolj slano in po potrebi dosolimo. Na krožniku popopramo, če smo ljubitelj popra.

Zelje lahko pripravimo na več načinov in vedno je okusno. Lučka Glaser

Preberite, kakšen domač kruh lahko pripravite za zraven sladkega zelja z mesom:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor