Čebulna juha po francosko
Print Friendly, PDF & Email

Čebulna juha po francosko je zanimiva predjed, ki nas nasiti in pogreje v hladnih dneh. Kdor si zaželi gurmanskega okušanja mu svetujem, da jo poskusi. Je sladko prefinjenega okusa, obogatena z maslom, ki ima v francoski kuhinji veljavo in vinom, ki juhi dodaja nepozaben okus. V slovenski kulinariki je čebulna juha redko na jedilniku, čeprav je zdrava in smo Slovenci poznani pridelovalci čebule (luka).

Čebulna juha po francosko – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • kozico
  • tehtnico
  • merica za tekočino
  • kuhalnico
  • lonec s pokrovko
  • kozica s pokrovko
  • ponev
  • žlica
  • skodelica za juho
  • pečica

Čebulna juha po francosko – sestavine:

Za 4 osebe

  • 1000 g čebule
  • 30 g masla
  • 1 l čiste juhe (goveja, kokošja)
  • 250 ml suhega belega vina
  • kumina (najbolje mleta)
  • 1 strok česna
  • pol kavne žličke timijana
  • ščep muškatnega oreščka
  • poper
  • sol

Za popečene kajzerice

  • 4 rezine kajzerice
  • 200 g ribanega sira mozzarella (sir za gratiniranje)
  • 20 g masla

Čebulna juha po francosko – priprava:

Čebulo olupimo in zrežemo na tanke rezance , kakor prikazuje fotografija.

V lonec damo maslo in ga segrejemo, na njem počasi prepražimo čebulo, da postekleni in postane mehka.

Spodaj na fotografiji vidite, kako se čebula zmehča in izgubi volumen.

V kozici zavremo čisto juho in z vrelo juho zalijemo prepraženo čebulo.

Ko čebula in juha pričneta vreti, dolijemo vino in začinimo z začimbami: posušen ali svež timijan, nariban muškatni orešček, mlet poper in kumina. Dodamo drobno narezan česen. Vse skupaj naj vre na zmerni temperaturi 30 minut. Preizkusimo okus in na koncu po potrebi dosolimo.

Odrežemo sredino kajzerice, da na vrhu ali spodaj nima skorjice, v pa damo maslo in ga stopimo. Na maslu zlato popečemo kruh iz obeh strani.

V skodelico naložimo vročo juho, nanjo položimo popečeno kajzerico in potresemo z naribanim sirom.

Ventilatorsko pečico ogrejemo na 200 stopinj in vanjo, za 10 minut, da se sir stopi in zapeče, postavimo skodelico z čebulno juho, obloženo s popečeno kajzerico in sirom,

Dober tek vam želi Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 27 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor