Kuhanje domače šunke
Print Friendly, PDF & Email

Po tem postopku boste imeli vedno sočno, ravno prav kuhano domačo šunko, ki jo boste z veseljem rezali tudi svojim najdražjim. Prava domača šunka je soljena z začimbami, dimljena in sušena. Šunke delajo iz mesa vratovina, ki je bolj mastno; pleče in stegno, ki je manj mastna. Šunka je lahko obdana s kožo ali pa ne. Najbolj pomembno pa je pravilno kuhanje, da ostane sočna, ravno prav slana in z aromo po dimu. Juho od kuhanja domače šunke spravimo, saj lahko na njej skuhamo ješprenj, suho juho ali zalijemo enolončnico …

Kuhanje domače šunke – pripomočki:

  • lonec s pokrovko
  • tehtnica
  • ura

Kuhanje domače šunke – sestavine:

  • za 1 kg šunke
  • voda po potrebi
  • list lovorja

Kuhanje domače šunke – postopek

Kako določimo čas kuhanja domače šunke?

Šunko najprej stehtamo in glede na težo šunke izračunamo čas kuhanja; za 1000 g šunke v kosu ali manj kuhamo 1 uro, kar pa je težje, dodamo toliko minut. To se pravi: 1200 g veliko šunko kuhamo 1 uro in 20 minut, 3000 g veliko šunko v enem kosu kuhamo 3 ure. Čas kuhanja se šteje od trenutka, ko voda zavre in pazimo, da vre počasi.

Šunko stehtamo in ugotovimo, koliko časa se bo kuhala, potem jo damo v primerno velik lonec, zalijemo s hladno vodo, da je šunka prekrita z vodo, dodamo lovorjev list. Lonec pokrijemo in postavimo na štedilnik, da prične vreti. Pustimo, da vre počasi in zapomnimo si čas, kuhanja. Ko se kuhanje konča, šunko pustimo v vodi, da se počasi ohladi in se ne izsuši. Najbolje je šunko skuhati dan prej in jo pustiiti čez noč, da se ohladi, da se lepše reže.

Če ne smemo uživati slanih mesnin vam priporočam, da dan prej zalijete šunko s hladno vodo in jo tako namočeno pustite vsaj 12 ur, lahko tudi 24 ur. Brez kuhanja, da se sol izloča. Pred kuhanjem vodo zamenjajte in pričnete kuhati v večji količini hladne vode kakor običajno.

Naj bo šunka vedno sočna in slastna, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 29 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor