Pehtranova potica
Print Friendly, PDF & Email

Pehtranova potica je v Sloveniji poznana že zelo dolgo, saj se pehtran v kulinariki uporablja kot začimba pri pripravi enolončnic in juh, kakor tudi za pripravo različnih slaščic, najbolj pa je poznana pehtranova potica. Okus in vonj po pehtranu, ki se prepleta z vonjem po mlečnih izdelkih, daje pehtranovi potici poseben vonj in okus, ki se razlikuje od ostalih vrst potic.

V Sloveniji je pehtranova potica najbolj poznana v Zasavju in jo imajo tudi v kulinaričnem izboru, pehtranova potica pa je poznana po vsej Sloveniji. 

Pripomočki za pripravo pehtranove potice:

  • kuhinjska deska
  • kuhinjski valjar
  • posoda za pripravo testa
  • sito ali večje cedilo
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • skledica za rumenjake
  • višja posodica za beljake
  • palični mešalnik
  • nož
  • strgalo za limonino lupino
  • skledica
  • žlica
  • vilice
  • igla za pletenje ali podobna paličica
  • 2 modela premera 22-25 cm (uporabila sem modela iz silikona)
  • pečica
  • podstavek za ohlajanje
  • kuhinjske rokavice za prijemanje ali 2 prtička iz blaga
  • posoda za pripravo nadeva

Sestavine za pripravo pehtranove potice:

Za 16-20 kosov:

  • 1000 g bele moke tip 500
  • 7 g suhega kvasa
  • 10 g masla ali svinjskega sala
  • 300 ml mleka
  • 180 g kisle smetane
  • 1/2 žličke nastrgane limonine lupine
  • 1 vanilin sladkor
  • 5 rumenjakov
  • 100 g sladkorja
  • 1 žlica soli
  • 30 ml ruma

Za pripravo nadeva:

  • 30 g svežega ali zamrznjenega pehtrana
  • 500 g skute
  • 180 g kisle smetane
  • 100 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 4 žlice belih drobtin
  • 1 vanilin sladkor
  • 1/2 kavne žličke soli
  • 5 beljakov
  • 3 žlice mletega sladkorja za potresti pečeno pehtranovo potico

Postopek za pripravo pehtranove potice:

Najprej pripravimo sestavine za pripravo testa za pehtranovo potico, da ne bomo pozneje z rokami od moke iskali po kuhinji. Priporočljivo je, da so vse sestavine za testo in nadev ogrete na sobno temperaturo, da bo testo in pozneje potica lepše vzhajala.

Najprej ločimo rumenjake in beljake, beljake damo v višjo posodo, da jih bomo lahko pozneje stepli v trd sneg.

Najprej odtehtano moko presejemo v skledo, da se moka prezrači, se grudice zdrobijo in postane moka bolj rahla. Od odtehtane moke odvzamemo 4 žlice moke in jo shranimo v skledico za gnetenje, valjanje in oblikovanje pehtranove potice. Moki v skledi dodamo sol, ki jo vmešamo v moko. V sredini sklede naredimo z žlico vdolbino in vanjo damo mlačno mleko, raztopljeno maslo ali salo, sladkor, vanilin sladkor, kislo smetano.

Dodamo še nastrgano limonino lupino, rum, rumenjake in suhi kvas ter vse skupaj dobro premešamo in pregnetemo v testo. Testo pokrijemo s prtičkom, da na sobni temperaturi vzhaja 1 uro in naraste na dvojni volumen.

Med tem časom, ko testo za pehtranovo potico vzhaja, si pripravimo sestavine za nadev. Lahko uporabimo sveži pehtran ali pa zamrznjenega. Sveži pehtran pregledamo, da je čist, po potrebi ga splaknemo pod tekočo vodo in osušimo na prtičku, potem ga na drobno nasekljamo. V kozico damo skuto.

Skuti dodamo kislo smetano, sladkor, jajce in vse sestavine premešamo.

Dodamo še narezan pehtran, bele drobtine, sol in ponovno dobro premešamo in pustimo nadev na kuhinjskem pultu, da se drobtine napijejo in se nadev bolj zgosti za lažje nadevanje in zavijanje pehtranove potice.

Beljake s paličnem mešalnikom stepemo v tako trd sneg, da ne pade iz posode, ko jo obrnemo.

Vzhajano testo damo na čist pult, ki smo ga posuli z moko, in ga razvaljamo na debelino 3 do 4 mm.

Najprej razvaljano testo enakomerno namažemo z nadevom in potem še premažemo s snegom iz beljakov, eno žlico stepenega beljaka pa pustimo za premaz pehtranove potice pred peko. Tako nadevano testo previdno zavijamo, da nadev ostane na istem mestu in ga ne izpodrivamo z zavijanjem. 

Ko je pehtranova potica zavita, jo preložimo v pekač, ki je premazan z maslom ali svinjskim salom, potico preluknjamo z iglo za pletenje, da izpustimo zrak, ki se je nabral med zvijanjem. Pehtranovo potico pokrijemo s prtičkom, da ponovno vzhaja 30 do 45 minut. Vzhajano pehtranovo potico premažemo s stepenim beljakom, ki smo ga 1 žlico pustili v ta namen. Pehtranovo potico damo v segreto ventilatorsko pečico na 200 °C in po 10 minutah zmanjšamo temperaturo na 180 °C in pečemo še 45 minut. V pečico večkrat pogledamo, da se nam zgornja skorjica preveč ne zapeče. Če želimo manj zapečeno, med peko potico pokrijemo s peki papirjem.

Ko se pehtranova potica speče, jo previdno, da se ne opečemo, vzamemo iz pečice in jo obrnemo na podstavek za ohlajanje ter pustimo, da se ohladi.

Ohlajeno pehtranovo potico potresemo z mletim sladkorjem, če želimo, da je slajša. Damo jo na desko in jo z ostrim nožem narežemo na kose in ponudimo.

Potic je toliko, kolikor je gospodinj, a vedno je najbolj dišeča in najboljša doma pripravljena. Lučka Glaser

Potice so na mizi lahko tudi, če ni praznika:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor