Kisla repa po kmečko
Print Friendly, PDF & Email

Kisla repa po kmečko je stara kmečka jed, ki je bila nekoč velikokrat na mizi, saj so imele kmečke gospodinje glavne sestavine lahko na zalogi v kleteh ali shrambah, obrok pa se je prilegel ob vsakem letnem času, posebno po težkem trdem delu na kmetiji.

Uporaba kisle repe je zelo priporočljiva za naše telo, saj nas oskrbi s potrebnimi balastnimi snovmi, beljakovinami in ogljikovimi hidrati. Kisla repa pa vsebuje tudi veliko vitaminov, kot so B1, B2, B3, in C. Najbolj zdrava je surova kisla repa, toda v kulinariki se največ uporablja pri pripravi raznih enolončnic in prilog in tako pri termični obdelavi izgubi tudi določen del posameznega vitamina, ostane pa prijeten kiselkast okus po repi.

Pripomočki za pripravo kisle repe po kmečko:

  • lonec s pokrovko za kuhanje repe
  • lonec s pokrovko za kuhanje krompirja
  • tlačilka
  • krožnik
  • deska za rezanje
  • nož
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • kozica
  • kuhalnica
  • štedilnik
  • zajemalka
  • skleda

Sestavine za pripravo kisle repe po kmečko

Za osem oseb:

  • 1000 g kisle repe
  • 750 g krompirja
  • 400 g rjavega fižola iz pločevinke
  • 3 listi lovorja
  • sol po okusu

Za pripravo podmeta:

  • 3 žlice ocvirkov z mastjo
  • 2 žlici bele moke tip 500
  • 2 žlici mlete sladke rdeče paprike
  • 400 ml tople vode

Priprava kisle repe po kmečko

Kislo repo damo v lonec, jo prelijemo z vodo in jo kuhamo na zmernem ognju približno 30 minut, da se repa zmehča, v drugem loncu pa skuhamo opran krompir, ki ga kuhamo toliko časa, da je kuhan do mehkega, kar preizkusimo z vilicami ali nožem, čas kuhanja je odvisen od vrste in debeline krompirja. Kuhan krompir olupimo in ga s tlačilko pretlačimo.

Pretlačen krompir dodamo v lonec h kuhani repi, ki ji nismo odlili vode in na koscu zraven stresemo v lonec še pločevinko rjavega fižola skupaj s tekočino in vse sestavine dobro premešamo.

V kozici segrejemo ocvirke z mastjo, dodamo moko in jo rahlo prepražimo dve do tri minute, potem dodamo papriko, premešamo in nato zalijemo z mlačno vodo, med stalnim mešanjem počakamo, da vse skupaj zavre.

Tako pripravljen podmet med mešanjem dodamo kuhani repi s krompirjem in fižolom in kuhamo še osem do deset minut, da je kisla repa po kmečko kuhana.

Kislo repo po kmečko postrežemo v skledi, če je skleda majhna, si jo pač naložimo dvakrat ;).

Naj bo repa ali zelje, oba nam delata veselje. Lučka Glaser

Zraven kisle repe po kmečko pa priporočam doma pečen kruh:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor