Kokošja juha
Kokošja juha je bila že nekoč poznana kot juha, ki nas okrepi, vrne moč in zdravje. Že v ljudski medicini in običajih so porodnice dobile kokošjo juho, da se jim je čim hitreje vrnila moč, ima pa kokošja juha tudi zdravilne učinke, posebno je dobrodošla pri prehladnih obolenjih, saj kokošje meso vsebuje aminokislino cistein, ki se sprosti med kuhanjem in deluje proti vnetju dihal.
Pripomočki za kuhanje kokošje juhe:
- deska za rezanje
- nož
- tehtnica
- lonec s pokrovko
- krožnik
- posodica za merjenje tekočin
- jušno cedilo
- kozica za čisto juho
- žlica
- štedilnik
Sestavine za kuhanje kokošje juhe:
Za osem oseb:
- 400 g zamrznjene ali sveže kokoši, uporabite lahko vse dele
- 110 g rdečega korenčka
- 80 g rumenega korenčka
- 90 g rumene kolerabe
- 40 g čebule
- 30 g gomolja zelene
- 10 g svežega peteršilja
- 4000 ml vode
- sol po okusu
- narezan svež ali zamrznjen drobnjak
Postopek za kuhanje kokošje juhe:
Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za kuhanje kokošje juhe. Zelenjavo samo operemo, očistimo in razrežemo na večje kose, čebule ne olupimo, ampak jo damo kuhati skupaj z zunanjim ovitkom, meso speremo pod hladno tekočo vodo.
Meso in zelenjavo naložimo v lonec.
Vse skupaj zalijemo s hladno vodo, lonec pokrijemo in juho kuhamo na zmernem ognju. Ko juha začne vreti, lonec odkrijemo in juho posolimo, lonec ponovno pokrijemo in kuhamo približno dve uri, v tem času sta kokošje meso in zelenjava kuhana. Ko je juha kuhana, vzamemo kokošje meso iz lonca.
Kuhano juho precedimo skozi jušno cedilo, tako da dobimo čisto kokošjo juho, na kateri lahko zakuhamo: rahle zdrobove žličnike, popražene kruhove kocke, pirine palačinke, močnik za zakuho, vlivanci za zakuho … ali druge vrste testenin.
Kokošjo juho lahko ponudimo čisto ali z žličniki in jo potresemo z na drobno narezanim zamrznjenim ali svežim drobnjakom.
Kokošja juha se prileže vsem, mamicam, ki so prišle iz porodnišnice, in očetom, ki pridejo iz gostilne. Lučka Glaser
Pa še nekaj nasvetov za druge vrste juhe:
- Kostna juha s kokošjim mesom.
- Špargljeva kremna juha.
- Česnova kremna juha.
- Milijonska juha.
- Fižolova juha s kislim zeljem.
- Bučna juha s koruznim zdrobom.
- Goveja juha z rahlimi zdrobovimi žličniki.