Piškoti -marmeladne tortice
Piškote – marmeladne tortice si pripravimo takrat, ko si zaželimo, da zaposlimo tudi otroke in vnuke in jim pri tem prepustimo, da pokažejo vse svoje ideje pri sestavljanju marmeladnih tortic, saj lahko, ne samo da sestavijo sami svojo marmeladno tortico, ampak sami izberejo tudi svojo priljubljeno gosto marmelado.
Zaradi različnih vrst piškotov, si bodo tudi otroci in vnuki veliko lažje zapomnili svoje marmeladne tortice, ki so jo sami sestavili in, ko jo bodo zaužili, se jim bo zato zdela še slajša.
Pripomočki za pripravo piškotov – marmeladnih tortic:
- posoda za pripravo testa
- silikonska podlaga
- kuhinjski valjar
- kuhalnica
- tehtnica
- modelčki za izrez piškotov različnih oblik (vmes naj bodo tudi okrogli)
- peki papir
- nož
- pekač
- pečica
- krožnik
Sestavine za pripravo piškotov – marmeladnih tortic
Za 1200 g piškotov – marmeladnih tortic:
- 300 g bele moke tip 500
- 150 g surovega masla
- 100 g sladkorja
- 2 jajca
- 1 vanilin sladkor
- 1 pecilni prašek
- 30 do 50 g mletega sladkorja za posip
Za premaz:
- 490 g goste marmelade po želji
Postopek za pripravo piškotov – marmeladnih tortic
V posodo damo vse sestavine, ki smo jih pripravili za pripravo testa piškotov – marmeladnih tortic, vse sestavine dobro premešamo in mešamo toliko časa, da dobimo voljno testo, ki ga bomo uporabili za pripravo marmeladnih tortic.
Testo pustimo počivati eno uro, nato ga razdelimo na štiri dele in ga na silikonski podlagi razvaljamo na debelino približno dveh milimetrih.
S pomočjo modelov izrežemo več različnih vrst piškotov, največ izrežemo okroglih, testo ki ostane med izrezanimi piškoti ponovno pregnetemo in razvaljamo.
Izrezane piškote naložimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in jih damo peči v navadno pečico segreto na 180 °C, pečemo jih približno 12 do 15 minut, da postanejo zlato rumeni.
Še tople pečene piškote namažemo z marmelado, in jih nalagamo v več plasti, pri tem pazimo da spodnjega in zgornjega dela ne premažemo. Pri sestavljanju marmeladnih tortic lahko uporabimo vso svojo domišljijo, saj število plasti in oblika piškotov, ki jih bomo uporabili pri sestavljanju marmeladnih tortic ni pomembna in tako to delo lahko prepustimo tudi otrokom.
Tako zložene piškotne marmeladne tortice naložimo na krožnik ali pladenj in jih potresemo še s sladkorjem v prahu.
Naj bo tudi peka piškotov in priprava marmeladnih tortic družinska zabava. Lučka Glaser
Pa še nekaj nasvetov za pripravo piškotov:
- Piškoti za diabetike.
- Salovčki.
- Čokoladni salovi žepki.
- Krhki piškoti iz testomata.
- Medenjaki s sladkornim ledom.
- Domače breskvice.
- Kokosove krogljice z mandelji.
- Španski veterci.