Ajmoht – piščančja obara z vodnimi žličniki
Ajmoht – piščančja obara z vodnimi žličniki, je sladko slana enolončnica, ki prijetno deluje na naše počutje, nas nasiti in nam da novih moči in energije, da lahko opravljamo umske ali fizične aktivnosti. V tem receptu je ajmoht – piščančja obara z vodnimi žličniki dodatno obogatena z zelenjavo, pa so okusi še bolj slastni in zaradi dodanih žličnikov obara še bolj nasitna in zanimiva.
Pripomočki za pripravo ajmohta:
- deska za rezanje
- nož
- tehtnica
- merica za tekočino
- lonec s pokrovko
- kuhalnica
- žlica 2x
- žlička
- štedilnik
- skleda
- vilice
Sestavine za pripravo ajmohta
Za 4 osebe:
- 500 g piščančjega mesa (cca. 2 piščančji bedri)
- 50 g sesekljane čebule
- 2 stroka česna
- 100 g korenčka rumenega – po želji tudi drugačne barve
- 200 g bučke cukete – lahko tudi bučke v slanici
- 150 g graha
- 1 l vode
- 1 žlica olja
- 1 žlica jušne zelenjave
- 1 žlička majarona
- 1 žlička timijana
- poper po želji in okusu
- sol po okusu
- 2 lista lovorja
- kis po okusu in želji (vseeno ali jabolčni ali vinski)
- svež ali zamrznjen drobnjak
Za vodne žličnike:
- 2 jajci
- 2 dl mleka
- sol
- 350 g črne moke (tip 1100)
Postopek priprave ajmohta
Ko se odločimo skuhati ajmoht, piščančjo obaro z vodnimi žličniki, najprej pripravimo sestavine, da ne bomo česa pozabili, ker sestavin je veliko.
Olupimo čebulo in česen in ju ločeno na drobno narežemo, korenček očistimo in ga prerežemo po dolžini na polovico, nato pa na na rezine, širine 5 – 7 mm. Bučko olupimo, če je trd olupek, prerežemo na pol in odstranimo semena, narežemo jo na kocke velikosti 1 cm. Odtehtamo grah in očistimo piščančji bedri, ki ju prerežemo na pol in odstranimo kožo (ni pa nujno, jaz jo odstranim, da ajmoht ni premasten).
V loncu na olju najprej med stalnim mešanjem prepražimo narezano čebulo, da postekleni in pričenja dobivati lešnikovo barvo.
Nato dodamo narezan česen, hitro premešamo, da zadiši, potem dodamo jušno zelenjavo in jo tudi prepražimo.
V lonec dodamo še narezan korenček, grah, narezane bučke, piščančje meso, majaron, timijan in lovorjev list. Jaz piščančje meso slečem iz kože, da piščančja obara ni premastna, kožo zavržem.
Vse sestavine zalijemo s hladno vodo in pokrijemo, da v loncu zavre, večkrat preverimo, kdaj bo zavrelo, da nam ajmoht – piščančja obara ne prekipi.
Ko ajmoht prične vreti, vanj zakuhamo še žličnike, katere pripravimo po receptu za slastne vodne žličnike z drobtinami in pustimo na zmerni temperaturi vreti še 15 – 20 minut in enolončnica je kuhana. Ko so vsa živila kuhana, jed okisamo, premešamo in postrežemo. Drobno narezan drobnjak potresemo po ajmohtu – piščančji obari z vodnimi žličniki, da dobimo pridih svežine.
Rada pripravljam jedi na žlico in v njih uživam v vseh letnih časih. Lučka Glaser
Vabim vas, da pogledate še kakšen moj recept:
- Jurčki v enolončnici s testeninami.
- Manj kalorična enolončnica z jurčki.
- Fižolova juha s kislim zeljem.
- Pašta fižol.
- Kmečko kislo zelje.
- Vložene štorovke ali mraznica v enolončnici.