Melisina juha z bučko
Print Friendly, PDF & Email

Melisina juha z bučko je osvežilnega okusa ter prijetega vonja, ki nas spominja na limono. Zaradi dodanih bučk je juha po tem receptu kremasta. Ponudimo jo za toplo predjed pri kosilu ali samostojno za večerjo, tudi zajtrk. Za pripravo uporabimo zgolj liste melise, ki jih naberemo pred njenim cvetenjem, saj ti takrat vsebujejo največ eteričnega olja.

Melisa je začimba in zdravilna rastlina, ki ima ime po čebeli in je grškega izvora, saj v grščini melissa pomeni čebela, Rimljani pa so meliso posvetili Diani, boginji lova. Melisa vsebuje eterično olje in rudninske snovi, od vitaminov pa je prisoten vitamin C.

Iz aromatične melise si lahko  meliso shranimo za čaj in začimbo iz katere potem skuhamo čaj, lahko pa jo uporabimo tudi za pripravo omlete z meto in meliso in tudi ko pripravljamo  hugo – osvežilno pijačo za odrasle.

Melisina juha z bučko

Pripomočki za melisino juho z bučko

  • palični mešalnik

Sestavine za melisino juho z bučko

Za 4 osebe:

  • 45 g listov sveže melise
  • 500 g naribane bučke cukete ali druge vrste jedilnih buč
  • 30 g masla
  • 1 l vode
  • sol po okusu
  • poper po želji
  • vejice melise za dekoracijo

Postopek za melisino juho z bučko

Najprej pripravimo in odtehtamo vse sestavine. Če imamo svežo bučko jo olupimo, če ima trd olupek, potem jo narežemo na kocke, jaz sem imela bučko že naribano in  zamrznjeno.

Melisina juha z bučko

V lonec zlijemo polovico vode in dodamo bučke, da se kuhajo 5 do 10 minut, med tem časom  melisi s stebelc potrgamo liste. Uporabimo le lepe in zdrave. Melisina juha z bučko

Kuhanim bučkam dodamo liste melise, maslo in sol, vse skupaj pomešamo in pokuhamo še 3 do 5 minut.

Sedaj s paličnem mešalnikom juho dobro sesekljamo, da postane juha kremasta in dodamo še drugo polovico vode in ko ponovno zavre, preizkusimo slanost in dosolimo po potrebi, sedaj lahko tudi popopramo, če uporabljamo poper.

Juhe so vedno dobrodošle in koristne v naših jedilnikih in to v vseh letnih časih. Lučka Glaser

Pripravila sem vam še nekaj povezav do najrazličnejših juh, da bodo vaša kosila še bolj okusna in pestra:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 3.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor