Melisina juha z bučko
Melisina juha z bučko je osvežilnega okusa ter prijetega vonja, ki nas spominja na limono. Zaradi dodanih bučk je juha po tem receptu kremasta. Ponudimo jo za toplo predjed pri kosilu ali samostojno za večerjo, tudi zajtrk. Za pripravo uporabimo zgolj liste melise, ki jih naberemo pred njenim cvetenjem, saj ti takrat vsebujejo največ eteričnega olja.
Melisa je začimba in zdravilna rastlina, ki ima ime po čebeli in je grškega izvora, saj v grščini melissa pomeni čebela, Rimljani pa so meliso posvetili Diani, boginji lova. Melisa vsebuje eterično olje in rudninske snovi, od vitaminov pa je prisoten vitamin C.
Iz aromatične melise si lahko meliso shranimo za čaj in začimbo iz katere potem skuhamo čaj, lahko pa jo uporabimo tudi za pripravo omlete z meto in meliso in tudi ko pripravljamo hugo – osvežilno pijačo za odrasle.
Pripomočki za melisino juho z bučko
- palični mešalnik
Sestavine za melisino juho z bučko
Za 4 osebe:
- 45 g listov sveže melise
- 500 g naribane bučke cukete ali druge vrste jedilnih buč
- 30 g masla
- 1 l vode
- sol po okusu
- poper po želji
- vejice melise za dekoracijo
Postopek za melisino juho z bučko
Najprej pripravimo in odtehtamo vse sestavine. Če imamo svežo bučko jo olupimo, če ima trd olupek, potem jo narežemo na kocke, jaz sem imela bučko že naribano in zamrznjeno.
V lonec zlijemo polovico vode in dodamo bučke, da se kuhajo 5 do 10 minut, med tem časom melisi s stebelc potrgamo liste. Uporabimo le lepe in zdrave.
Kuhanim bučkam dodamo liste melise, maslo in sol, vse skupaj pomešamo in pokuhamo še 3 do 5 minut.
Sedaj s paličnem mešalnikom juho dobro sesekljamo, da postane juha kremasta in dodamo še drugo polovico vode in ko ponovno zavre, preizkusimo slanost in dosolimo po potrebi, sedaj lahko tudi popopramo, če uporabljamo poper.
Juhe so vedno dobrodošle in koristne v naših jedilnikih in to v vseh letnih časih. Lučka Glaser
Pripravila sem vam še nekaj povezav do najrazličnejših juh, da bodo vaša kosila še bolj okusna in pestra:
- Kremna juha z jurčki in kislo smetano.
- Juha iz posušenih jurčkov.
- Ohrovtova juha z zakuho.
- Porova kremna juha.
- Hitra porova kremna juha.
- Špargljeva kremna juha s krompirjem.
- Špargljeva juha.
- Regratova juha.
- Paradižnikova juha z ribano kašo.
- Bobova kremna juha.
- Juha iz brokolija in bučk.
- Bučna juha s kapucinkami.
- Česnovi pski v juhi.
- Česnova kremna juha.
- Čebulna juha po francosko.
- Čebulna juha z bučkami.
- Korenčkova kremna juha.
- Bučna juha s koruznim zdrobom.
- Paradižnikova juha z bučko in ribano kašo.
- Juha iz bučnih semen.
- Kremna bučna juha s kamutom.
- Fižolova kremna juha z ribano kašo.
- Kremna juha iz stročjega fižola.
- Najboljša grahova juha z rižem.