Priprava mladih bučk za ozimnico
Mlade poletne bučke so najokusnejše v času rasti, vendar, ker rastejo hitro in bolj kot jih trgamo, bolj rastejo, jih lahko pripravimo za ozimnico in si tako podaljšamo uživanje bučk do naslednjega poletja.
Pri bučkah velja, da manjše so, boljše so. Cukini so vrsta bučk, ki je ne moremo skladiščiti kakor to lahko storimo z nekaterimi drugimi vrstami jesenskih buč – muškatna, slovenska golica, bučka noč čarovnic … Zato je bučke najbolje shraniti v zamrzovalniku. Brez soli, olja in kisa kakor pri vlaganju. In kar je najboljše, okus zamrznjenih bučk ostane nespremenjen. Vemo, kje so bile pridelane, da niso pripeljane od daleč. Menim, da je boljša zamrznjena domača bučka, kakor sveža iz daljne dežele, ki je prepotovala pol sveta. Pa tudi porabili bomo svoje darove narave jedli zdravo in tudi ceneje.
Zamrznjene bučke lahko uporabimo na mnogo načinov od juh, omake, pit, v rižotah, solati … lahko jih uporabljamo na slan ali sladek način zaradi njihovega blagega okusa. Bučke so priporočljiva hrana za diabetike, otroke in vse ljudi, ki želijo ostati mladostni. Bučke so zdrave in razstrupljajo telo; zato – uživajmo jih pogosteje. Bučke vsebujejo minerale: cink, baker, magnezij, kalij, železo in kalcij. Vitamini v bučah pa so: C, B1 , B2, B5 , B6, E . Buče vsebujejo celo beljakovine in izboljšuje presnovo v telesu. 100 g bučk vsebuje samo 16 kalorij. Primerne so za uravnavanje telesne teže, ker pospešujejo prebavo.
Priprava mladih bučk za ozimnico
Če ugotovimo, da bučk, ki smo jih pridelali ali dobili ne bomo mogli pojesti je najbolje, da jih pripravimo za zamrzovanje glede na naše želje. Če želimo pozneje jesti rižoto ali enolončnico z bučkami je najbolje, da bučke narežemo na majhne kocke, za omake in juhe naribane na lističe. Za zavitke in pite pa naribane na manjše dele (kakor kisla repa ali jabolka za zavitek).
Buče najprej cele operemo, da z njih odstranimo zemljo, razne liste in žuželke. Ko so suhe preizkusimo z pritiskom noža ali je zunanja kožica bučke mehka ali trda. Če nož z lahkoto prereže kožico buče je priporočljivo uporabiti cele neolupljene bučke, če pa nam je bučka predolgo zorela ima trd olupek, ki je neprimeren za uživanje, bučo olupimo.
Ko bučke pričnemo rezati jo najprej odrežemo pri peclju in na spodnjem delu. nato bučko prerežemo na pol in na četrtino.
Pri mladih bučkah, ki jih pripravljamo za kremne juhe lahko pripravimo za zamrzovanje tudi sredico s semeni, če so semena mehka in jih s paličnim mešalnikom zdrobimo v kremno juho, sicer semena odstranimo.
Nato pa bučko narežemo ali naribamo glede na namen.
Shranimo v plastične posode ali PVC vrečke, ki so primerne za shranjevanje živil. Nanje seveda napišemo kaj in kdaj smo shranili vanje.
Veliko zdravih shrankov vam želi Lučka