Kremna juha z jurčki in kislo smetano
Print Friendly, PDF & Email

Kremna juha z jurčki in kislo smetano je okusna, rahlo kiselkasta juha z vonjem in okusom po jurčkih. Jurčki so zaradi svoje oblike, vonja in okusa prav zapeljivi in tudi koristni za naše telo, saj vsebujejo veliko selena, vitamin B3 in D, ki sta zelo koristna za naše telo.

Jurčkova kremna juha s kislo smetano

Pripomočki za kremno juho z jurčki

  • palični mešalnik

Sestavine za kremno juho z jurčki

Za šest oseb:

Za obogatitev juhe:

  • 150 g svežih ali zamrznjenih jurčkov
  • 1 žlica sončničnega olja
  • sol po okusu

Priprava kremne juhe z jurčki in kislo smetano

Zamrznjene jurčke vzamemo iz zamrzovalnika, da se delno odtajajo, če pa imamo sveže jurčke, jih očistimo in narežemo na manjše kose, enako naredimo s krompirjem in korenčkom, ki jih zrežemo na manjše kose, da sta hitreje kuhana.

Jurčkova kremna juha s kislo smetano

V lonec z vodo najprej stresemo na drobno narezan krompir in korenček in jih pokrite kuhamo toliko časa, da se delno zmehčata, nato dodamo še jurčke, timijan, jušno zelenjavo in sol, kuhamo na zmernem ognju še 5 do 8 minut.

Jurčkova kremna juha s kislo smetano

Kuhane sestavine s paličnim sekljalnikom sesekljamo, da dobimo tekočo gladko maso, ki ji dodamo kislo smetano in ponovno premešamo.

Jurčkova kremna juha s kislo smetano

V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo odtajane ali sveže jurčke,  ki smo jih očistili in narezali. Posolimo po svojem okusu. Jurčke pražimo 3 do 5 minut, čas je odvisen tudi od vlažnosti in velikosti jurčkov.

Jurčkova kremna juha s kislo smetano

Kremno juho natočimo v skodelico, na vrhu naložimo prepražene jurčke, za dekoracijo pa potresemo z na drobno narezanim peteršiljem.

Jurčkova kremna juha s kislo smetano

Naši gozdovi in travniki so v času rasti polni različnih gob, med njimi je najbolj iskan jurček. Lučka Glaser

Z jurčki in drugimi vrstami gob si lahko pripravimo raznovrstne, čudovite obroke ali shranke:

  1. Namaz iz jurčkov.
  2. Jurčki panirani po dunajsko.
  3. Gratinirane palačinke z jurčki.
  4. Pica z jurčki.
  5. Juha iz posušenih jurčkov.
  6. Manj kalorična enolončnica z jurčki.
  7. Jurčki v enolončnici s testeninami.
  8. Vložene štorovke ali mraznice v enolončnici.
  9. Štorovke ali mraznice s krompirjem.
  10. Jurčki, praženi z jajci.
  11. Nadevana čebula z jurčki.
  12. Paprike polnjene z jurčki.
  13. Sanjska rižota z ajdovo kašo, jurčki in lisičkami.
  14. Krompirjeva zloženka z gobami.
  15. Jurčki v smetanovi omaki.
  16. Gobova omaka s testeninami.
  17. Gobov golaž s polento.
  18. Goveji zrezki po lovsko.
  19. V kisu vloženi jurčki.
  20. Sušenje jurčkov.
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor