Ohrovtova juha z zakuho
Ohrovtova juha z zakuho je okusna in vitaminsko bogata juha, ki jo največkrat skuhamo v zimskem in spomladanskem času, ko rabimo največ vitaminov in mineralov.
Ohrovt spada med nizkokalorična živila, čeprav vsebuje vitamine C, A, K, veliko glukozinatov, magnezij, kalij in mangan. Ohrovt spada med kapusnice in je odporen na mraz in nizke temperature, nabiramo in kuhamo ga od pozne jeseni do pozne pomladi, ko ima ohrovt najboljši okus.
Pripomočki za pripravo ohrovtove juhe z zakuho
- palični mešalnik
Sestavine ohrovtovo juho z zakuho
Za štiri osebe:
- 150 g listov ohrovta
- 500 ml vode
- 1 žlica jušne zelenjave
- 1 žlica paradižnikove mezge z origanom
- morska sol po okusu
Za zakuho:
- 1 jajce
- 1 žlica pšenične moke tip 500
Priprava ohrovtove juhe z zakuho
Nabrane liste ohrovta pregledamo, daljše peclje listov odrežemo, ker vsebujejo veliko vlaknin in se težko sesekljajo, nato jih v hladni vodi dobro operemo.
V loncu segrejemo vodo in ko voda zavre, vanjo naložimo oprane liste ohrovta in pustimo vreti 3 do 5 minut da se listi zmehčajo.
Kuhane liste ohrovta s paličnim sekljalnikom sesekljamo, da dobimo redko zeleno juho.
V manjšo skledo vbijemo jajce, ga stepemo in dodamo moko, da dobimo tekočo zmes jajca in moke.
Juhi iz ohrovta najprej dodamo jušno zelenjavo, paradižnikovo mezgo in sol, zavremo in med vrenjem in stalnim mešanjem vlivamo v juho mešanico jajca in moke, pustimo vreti 3 do pet minut in juha je pripravljena, da jo postrežemo še vročo v skodelici ali krožniku.
Zelo okusna in enostavna juha, polna vitaminov. Lučka Glaser
Poglejte recepte in nasvete, kaj vse lahko pripravite iz ohrovta:
- Najboljša enolončnica iz ohrovta.
- Listnati ohrovt s krompirjem.
- Narastek iz krompirja in ohrovta.
- Kodrolistni ohrovt z jajci.
- Brstični ohrovt z maslom.
- Brstični ohrovt s slanino in krompirjem.
Zraven ohrovtove juhe z zakuho pa lahko ponudimo več vrst domačega kruha:
- Bel kruh z drožmi.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.