Cimet – ena najstarejših začimb
Print Friendly, PDF & Email

Oh, ta zlato rjavi prah, ki nas omamlja s svojo skrivnostno aromo, spomni nas na najboljšo babičino jabolčno pito in domači štrudelj, hkrati pa nikakor ne sme manjkati v odličnem kuhanem vinu. Cimet – spoznajmo ga!

Cimet – od kod prihaja in kako ga pridobivamo?

Cimet, ki je ena najstarejših začimb, naj bi že 3000 let pred našim štetjem uporabljali na Kitajskem. V Evropo so ga najprej prinesli arabski trgovci in veljal je za zelo cenjeno in drago začimbo. Pridobivajo ga iz cimetovih dreves; največ iz šrilanškega (cejlonskega) in pa kitajskega. Zanimivo je, da so mladi listi cimetovega drevesa živo rdeče barve, kasneje pa postanejo zeleni. Za začimbo se uporablja tanka notranja plast skorje, ki je posušena. To so cimetove paličice. Poznamo pa tudi cimet v prahu.

Cimetovo drevo.

Cimet – zdravilni učinki:

Cimer zavira različna vnetja, saj je bogat z antioksidanti. Spodbuja prebavo, uravnava krvni sladkor, znižuje nivo holesterola, zmanjšuje tveganja za srčna obolenja, sprošča krče pri menstrualnih bolečinah, zmanjšuje utrujenost, nas poživlja in izboljša cirkulacijo krvi. Cimet ima še številne druge pozitivne vplive na zdravje in počutje. Naj omenim še, da je odličen spremljevalec v času hujšanja, saj zavira lakoto. Kot preventivo proti  prehladu ali za dvig imunskega sistema je cimet glavna sestavina medenih začimb, ki blagodejno vplivajo tudi na grlo.

Cimet v kulinariki:

Cimet se v kulinariki v glavnem uporablja za sladke jedi in pijače. Radi ga dodajamo k piškotom, da lepo dišijo, sladkim likerjem, da so še bolj aromatični, kompotu, marmeladam, mlečnemu rižu in drugim jedem. Odlično se poda k sadju, zato lahko z njim enostavno potrosimo koščke sadja (banane, jabolke, hruške) in tako dobimo odličen in dišeč energjski obrok, npr. jabolko s cimetom.

Recepti s cimetom za prste obliznit

  1. Jabolčni zavitek
  2. Slastna jabolčna pita
  3. Kuhano vino s cimetom
  4. Dišeči božični piškoti
  5. Jabolčni kompot
  6. Dišeči in mehki medenjaki
  7. Energijski napitek
  8. Cimetove dišeče vrtnice
  9. Cimetovi mafini
  10. Zlati aromatiziran sladkor
  11. Medene začimbe – domača lekarna za boleče grlo
  12. Cimetova panakota z mandarinami
  13. Cimetova omaka z belim vinom
  14. Cimetov šarkelj
  15. Sladki cimetov kruh v plasteh
  16. Hrustljave cimetove žemljice
  17. Banana s cimetom – energijski obrok
  18. Cimetove rolice
  19. Cimetove zvezdice z ingverjem
  20. Mešanica začimb za smoothie
  21. Napitek, ki zavira lakoto in topi maščobe
  22. Cimetov čips iz tortilije
  23. Sladki krompir s cimetom
  24. Mehki cimetovi piškoti
  25. Cimetovi piškoti brez moke
  26. Cimetove palačinke z jabolčno čežano
  27. Mehka cimetova omleta z jabolki – vegansko
  28. Cimetovi piškoti iz ovsenih kosmičev
  29. Božični jogurt
  30. Mandarinin liker

 

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor