Cimet – ena najstarejših začimb
Oh, ta zlato rjavi prah, ki nas omamlja s svojo skrivnostno aromo, spomni nas na najboljšo babičino jabolčno pito in domači štrudelj, hkrati pa nikakor ne sme manjkati v odličnem kuhanem vinu. Cimet – spoznajmo ga!
Cimet – od kod prihaja in kako ga pridobivamo?
Cimet, ki je ena najstarejših začimb, naj bi že 3000 let pred našim štetjem uporabljali na Kitajskem. V Evropo so ga najprej prinesli arabski trgovci in veljal je za zelo cenjeno in drago začimbo. Pridobivajo ga iz cimetovih dreves; največ iz šrilanškega (cejlonskega) in pa kitajskega. Zanimivo je, da so mladi listi cimetovega drevesa živo rdeče barve, kasneje pa postanejo zeleni. Za začimbo se uporablja tanka notranja plast skorje, ki je posušena. To so cimetove paličice. Poznamo pa tudi cimet v prahu.
Cimet – zdravilni učinki:
Cimet zavira različna vnetja, saj je bogat z antioksidanti. Spodbuja prebavo, uravnava krvni sladkor, znižuje nivo holesterola, zmanjšuje tveganja za srčna obolenja, sprošča krče pri menstrualnih bolečinah, zmanjšuje utrujenost, nas poživlja in izboljša cirkulacijo krvi. Cimet ima še številne druge pozitivne vplive na zdravje in počutje. Naj omenim še, da je odličen spremljevalec v času hujšanja, saj zavira lakoto. Kot preventivo proti prehladu ali za dvig imunskega sistema je cimet glavna sestavina medenih začimb, ki blagodejno vplivajo tudi na grlo.
Cimet v kulinariki:
Cimet se v kulinariki v glavnem uporablja za sladke jedi in pijače. Radi ga dodajamo k piškotom, da lepo dišijo, sladkim likerjem, da so še bolj aromatični, kompotu, marmeladam, mlečnemu rižu in drugim jedem. Odlično se poda k sadju, zato lahko z njim enostavno potrosimo koščke sadja (banane, jabolke, hruške) in tako dobimo odličen in dišeč energjski obrok, npr. jabolko s cimetom.
Recepti s cimetom za prste obliznit
- Jabolčni zavitek
- Slastna jabolčna pita
- Kuhano vino s cimetom
- Dišeči božični piškoti
- Jabolčni kompot
- Dišeči in mehki medenjaki
- Energijski napitek
- Cimetove dišeče vrtnice
- Cimetovi mafini
- Zlati aromatiziran sladkor
- Medene začimbe – domača lekarna za boleče grlo
- Cimetova panakota z mandarinami
- Cimetova omaka z belim vinom
- Cimetov šarkelj
- Sladki cimetov kruh v plasteh
- Hrustljave cimetove žemljice
- Banana s cimetom – energijski obrok
- Cimetove rolice
- Cimetove zvezdice z ingverjem
- Mešanica začimb za smoothie
- Napitek, ki zavira lakoto in topi maščobe
- Cimetov čips iz tortilije
- Sladki krompir s cimetom
- Mehki cimetovi piškoti
- Cimetovi piškoti brez moke
- Cimetove palačinke z jabolčno čežano
- Mehka cimetova omleta z jabolki – vegansko
- Cimetovi piškoti iz ovsenih kosmičev
- Božični jogurt
- Mandarinin liker