Sladki krompir s cimetom
Sladki krompir s cimetom je slastna priloga, ki se poda tako k mesu kot ribam. Priprava je enostavna in hitra, okus in aroma pa nas prepričata že s prvim grižljajem. Zanimivo je, da sladki krompir ni v sorodu z navadnim krompirjem in kljub temu, da se imenuje “sladki”, ga lahko uživajo sladkorni bolniki. Izhaja iz Latinske Amerike, od koder ga je k nam v Evropo prinesel Krištof Kolumb. Bogat je z vitamini, vsebuje železo, magnezij in kalij. Zaradi vsebnosti karotenoidov krepi imunski sistem, pomaga pri boljši ostrini vida ter zavira staranje. Same super lastnosti, kajne?
Sladki krompir s cimetom – pripomočki:
- lupilec krompirja
- deska za rezanje
- nož
- manjši pekač
- peki papir
- čopič
Sladki krompir s cimetom – sestavine:
Sestavine so za 2 osebi – kot priloga h glavni jedi.
- 2 večja sladka krompirja
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- 1 žlica olivnega olja
Sladki krompir s cimetom – postopek:
Krompir operemo in olupimo.
Narežemo ga na kolobarje ali poljubno velike kose. Če ga narežemo na kolobarje, naj bodo ti debeli približno pol centimetra.
Pripravimo si manjši pekač, ga obložimo s peki papirjem in nanj zlagamo rezine sladkega krompirja kot prikazuje slika. Prelijemo ga z 1 žlico olivnega olja in le-tega razmažemo s pomočjo čopiča.
Potrosimo ga z mletim cimetom. Če imamo radi cimet, lahko pretiravamo z njim.
Sladki krompir s cimetom pečemo približno 20 minut na 220° C v klasični pečici.
Skupaj s sladkim krompirjem lahko postrežemo piščanca, losos ali kaj drugega. Krožnik lahko obogatimo tudi s kuhanim brokolijem ali korenčkom. Odlično pa se zraven poda tudi gratinirana cvetača po italijansko ali stročji fižol v mesni skorjici.
Imate radi zanimive, nevsakdanje priloge? Poskusite kuskus kepice s paradižniki in rumeni riž.