Jabolčni zavitek
Print Friendly, PDF & Email

Jabolčni zavitek je sladica, s katero se pogosto posladkamo po koncu kosila, seveda tekne tudi kar tako.

Jabolčni zavitek je enostavno narejena sladica z vlečenim testom in nadevom iz jabolk, ki obdrži okus in vonj slastnih jabolk, ki se prepletajo z začimbami, ki smo jih dodali, sladkobnost pa povečamo s potresenim sladkorjem. Slovenske gospodinje so že v preteklosti pripravljale jabolčni zavitek kot poslastico po nedeljskem kosilu. Ker včasih ni bilo na voljo toliko različnih začimb, so si do odličnega okusa jabolčnega zavitka pomagale z izbiro sladko kislih jabolk in tako pripravile čudovit jabolčni zavitek.

Tudi po spodnjem receptu boste pripravili odličen jabolčni zavitek z doma pripravljenim vlečenim testom iz črne moke.

Jabolka sicer vsebujejo zelo malo kalorij, so nasitna in zato so idealna za zdrav način življenja, saj so nam lahko vedno pri roki, da jih zaužijemo. Poznana so po svoji nizki kaloričnosti, z zelo malo maščobe in sladkorja, imajo pa veliko mineralov in vitamina C in pa tudi vitamina A.

Pripomočki za pripravo jabolčnega zavitka:

  • skleda
  • nož
  • strgalo ali multipraktik za strganje jabolk
  • skleda za pripravo testa ali električni mešalnik za testo
  • vilice
  • žlička
  • žlica
  • čopič (silikonski) za premaz testa
  • silikonska podlaga za gnetenje
  • valjar
  • prt za valjanje in raztegovanje testa
  • merica za tekočino
  • kozica za taljenje masla ali sala
  • tehtnica
  • krožnik ali skleda za počivanje testa
  • štedilnik in pečica

Sestavine za pripravo jabolčnega zavitka

Za cca. 12 kosov zavitka.

Za vlečeno testo:

  • 250 g črne moke tip 1100
  • 1 jajce
  • 150 ml mlačne vode
  • sol po okusu
  • 2 žlici sončničnega olja za premaz testa ali olje po želji

In še:

  • 20 g črne moke tip 1100 za gnetenje in valjanje
  • 2 žlici stopljenega masla za premaz zavitka, lahko tudi stopljeno salo

Za jabolčni nadev:

  • 1300 g očiščenih in naribanih jabolk
  • 6 žlic drobtin
  • 100 g masla ali svinjskega sala
  • žlička mletega cimeta
  • žlička mletih klinčkov
  • žlička naribane bio limonine lupine
  • 6 žlic sladkorja
  • mleti sladkor po okusu in želji, za posip pečenega jabolčnega zavitka

Pri tem jabolčnem nadevu lahko uporabimo tudi kupljeno vlečeno testo (500 g) in si hitreje pripravimo jabolčni zavitek.

Postopek priprave jabolčnega zavitka

Ko imamo jabolka, ki so jabolka obtolčena, ker padajo z drevesa ali je vrsta jabolk manj primerna za shranjevanje in jih moramo hitro porabiti, je najboljša ideja, da spečemo jabolčni zavitek. Priporočam, da uporabimo jabolka skupaj z olupkom, ker je okus zavitka tako še okusnejši, saj olupki vsebujejo največ vitaminov in mineralov. Seveda, jabolka z olupki vred uporabite le, če veste, kako so bila pridelana in niso bila škropljena.

Ko se odločimo pripravit jabolčni zavitek, najprej pripravimo vlečeno testo, saj se lepše zvalja in razvleče, če počiva vsaj trideset minut (lahko tudi dlje, tudi čez noč).

V posodo odmerimo moko, dodamo sol, naredimo jamico, vanjo vbijemo jajce in dolijemo vodo. Vse sestavine dobro zmešamo z mešalnikom ali vilicami, da se vse sestavine vgnetejo v testo. Preložimo testo na silikonsko podlogo, ki smo jo potresli z moko in testo dobro pregnetemo, da testo postane gladko in svetlo. Gnetemo od 15 – 20 minut. Testo razdelimo na tri hlebčke in premažemo z oljem in pustimo počivati.

Med tem, ko testo počiva, pripravimo nadev iz jabolk (navodila za pripravo v nadaljevanju).

Hlebček, ki je počival položimo na pomokano silikonsko podlogo z obratno stranjo, kakor je počival, ter ga razvaljamo v vse strani kolikor se najbolj da, potem pripravimo prt, ki smo ga potresli z moko testo dvignemo in ga s hrbtno stranjo rok pričnemo raztegovati najprej iz sredine proti robu, da postane testo čim tanjše, na koncu razvlečemo še rob testa, lahko pa rob tudi odrežemo. Če se nam po nesreči testo pretrga ni nič hudega, to luknjo damo na tisto stran, ki bo zavita v sredino.

Za podrobnejša navodila priprave vlečenega testa kliknite na povezavo: vlečeno testo iz črne moke.

Nasvet avtorice
Testa, ki smo ga odrezali, ne zavržemo, ampak ga porabimo tako, da ga narežemo na trikotnike, rezance … za zakuho enolončnic ali juh.

Torej, kot omenjeno, medtem, ko testo počiva, pripravimo jabolčni nadev.
Jabolka operemo, če so domača, jih ni potrebno lupiti, kupljene olupimo zaradi škropiv, ki ostanejo na lupini, potem jih narežemo na štiri dele in odstranimo koščice, peclje ter muho. Tako narezana jabolka nastrgamo na kuhinjskem ročnem strgalu ali multipraktiku z nastavkom za strganje.

Nato razvlečemo testo (vsak hlebček testa posebej). Tako bomo dobili tri zavitke.

V kozici najprej ogrejemo maslo ali salo, da postane tekoče. Na raztegnjeno vlečeno testo najprej s čopičem premažemo maslo ali salo in nato malo čez polovico raztegnjenega testa naložimo naribana jabolka, ki jih potresemo z dvema žlicama drobtin, dvema žlicama sladkorja (ali po okusu, sladkor prilagodite lahko sladkosti jabolk, ki jih boste uporabili), z naribano limonino lupinico in za konec potresemo še s cimetom v prahu in mletimi klinčki.

Pričnemo zavijat na strani, ki smo jo nadevali z jabolki tako (torej od spodaj navzgor proti delu, kjer je samo testo, brez nadeva), da dvigujemo prt, ki ga imamo pod testom in jabolčni zavitek se lepo na rahlo zavije. Pekač premažemo s stopljenim maslom ali salom in vanj položimo jabolčni zavitek. Postopek ponovimo za vse tri jabolčne zavitke in jih preložimo v pekač, na koncu jih premažemo z maslom ali salom.

Jabolčni zavitek damo v ogreto ventilatorsko pečico na 180 °C in pečemo 45 minut, da jabolčni zavitek dobi lepo zlato rumeno barvo.

Pečenega in ohlajenega posipamo z mletim sladkorjem, s tem mu še izboljšamo okus in izgled ter ga narežemo na poljubno velike kose.

Naj bo iz mesta ali vasi, vsaka gospodinja nam z  okusnim jabolčnim zavitkom dan popestri. Lučka Glaser

Poglejte ideje za uporabo jabolk se v drugačnih receptih:

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor