Hrustljave cimetove žemljice
Hrustljave cimetove žemljice so slasten obrok, ki ga pripravimo na hitro. Hkrati je to dobra rešitev, kako porabimo žemljice, ko le-te niso več povsem sveže. Hrustljava skorjica in mehka sredica očarata, cimet pa poskrbi za omamno aromo.
Hrustljave cimetove žemljice – pripomočki:
- globok krožnik ali skodelica
- vilica
- deska za rezanje
- nož
- ponev
- lopatka
- majhna skodelica
- čajna žlička
- cedilo z gosto mrežo
Hrustljave cimetove žemljice – sestavine:
- 4 žemljice
- 2 jajci
- 3-4 dl mleka
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- sladkor (po želji, ni potrebno)
- maščoba za peko (po želji)
Posip:
- 3 čajne žličke sladkorja v prahu
- 1 čajna žlička mletega cimeta
Hrustljave cimetove žemljice – postopek:
V globok krožnik ubijemo 2 jajčki in ju stepemo z vilico.
Dodamo mleko in cimet v prahu. Če ste ljubitelji cimeta, lahko pretiravate s količino – vsaj 1 čajno žličko. Vse skupaj dobro premešamo.
Žemljice razpolovimo in jih prerežemo čez polovico kot prikazuje slika.
V ponvi stopimo žličko maščobe (olje, kokosovo maščobo oz. kar pač uporabljate).
Žemljice potopimo v pripravljeno jajčno – mlečno tekočino z obeh strani, da se lepo napijejo.
Popečemo jih na dobro segreti ponvi.
Ko je skorjica zlato rjave barve, jih z lopatko obrnemo in popečemo še na drugi strani.
V manjši skodelici zmešamo 3 čajne žličke sladkorja v prahu in 1 čajno žličko mletega cimeta.
Hrustljave žemljice s pomočjo sita potrosimo s sladkim cimetovim posipom in postrežemo takoj. Zraven lahko ponudimo kompot, energijski napitek ali gosti korenčkov sok.