Božični jogurt
Print Friendly, PDF & Email

Božični jogurt je v trgovinah na voljo le takrat, ko diši po praznikih in veselem decembru. Ker ga mnogi obožujemo in bi ga z veseljem jedli tudi izven “praznične sezone”, sem se božičnega jogurta lotila kar v domači kuhinji. Odličen je – poskusite ga tudi vi.

bozicni-jogurt-9

Božični jogurt – pripomočki:

  • ni posebnih pripomočkov

Božični jogurt – sestavine:

Sestavine za 500 ml (2-3 porcije):

  • navadni jogurt (po želji: tekoči, grški)
  • 1 jogurtov lonček kristalnega sladkorja ali 2 žlici medu
  • 1 dl mleka
  • cimet v prahu
  • mleti klinčki
  • 1 jabolko (po okusu)
  • nekaj lešnikov

Božični jogurt – postopek:

V kozico stresemo en jogurtov lonček kristalnega sladkorja in ga segrevamo na zmerni temperaturi.

bozicni-jogurt-2

Vmes večkrat premešamo, dokler sladkor ne karamelizira.

bozicni-jogurt-3

Ko sladkor karamelizira, dodamo 1 dl mleka (oz. po potrebi še malce več)  in dobro premešamo, da se naredi gost karamelni preliv. Nekaj minut še segrevamo na nizki temperaturi.

bozicni-jogurt-4

Medtem jabolko operemo in narežemo na manjše koščke.

bozicni-jogurt-5

Dodamo jih v karamelni preliv in premešamo, da se sestavine lepo povežejo. Odstavimo in (vsaj malo) ohladimo. Namesto karamele lahko uporabimo tudi 2 žlici medu. Tako je še bolj enostavno in hitro.

bozicni-jogurt-6

V skodelico damo jogurt. Uporabimo lahko tekoči jogurt ali gostejši grški jogurt – stvar okusa. Dodamo velik ščepec mletega cimeta.

bozicni-jogurt-7

Dodamo še ščepec mletih klinčkov, na drobno narezane lešnike ter jabolčno-karamelni preliv.

bozicni-jogurt-8Dobro prmešamo, da so sestavine enakomerno porazdeljene in božični jogurt je pripravljen, da ga postrežemo.

bozicni-jogurt

Prijetno razvajanje!

Nasvet
Če vam ostane kaj karamelnega preliva, ga lahko porabite kot preliv za panakoto. Zelo dobro se poda tudi k cimetovi panakoti.
Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.4]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor