Božični jogurt
Print Friendly, PDF & Email

Božični jogurt je v trgovinah na voljo le takrat, ko diši po praznikih in veselem decembru. Ker ga mnogi obožujemo in bi ga z veseljem jedli tudi izven “praznične sezone”, sem se božičnega jogurta lotila kar v domači kuhinji. Odličen je – poskusite ga tudi vi.

bozicni-jogurt-9

Božični jogurt – pripomočki:

  • ni posebnih pripomočkov

Božični jogurt – sestavine:

Sestavine za 500 ml (2-3 porcije):

  • navadni jogurt (po želji: tekoči, grški)
  • 1 jogurtov lonček kristalnega sladkorja ali 2 žlici medu
  • 1 dl mleka
  • cimet v prahu
  • mleti klinčki
  • 1 jabolko (po okusu)
  • nekaj lešnikov

Božični jogurt – postopek:

V kozico stresemo en jogurtov lonček kristalnega sladkorja in ga segrevamo na zmerni temperaturi.

bozicni-jogurt-2

Vmes večkrat premešamo, dokler sladkor ne karamelizira.

bozicni-jogurt-3

Ko sladkor karamelizira, dodamo 1 dl mleka (oz. po potrebi še malce več)  in dobro premešamo, da se naredi gost karamelni preliv. Nekaj minut še segrevamo na nizki temperaturi.

bozicni-jogurt-4

Medtem jabolko operemo in narežemo na manjše koščke.

bozicni-jogurt-5

Dodamo jih v karamelni preliv in premešamo, da se sestavine lepo povežejo. Odstavimo in (vsaj malo) ohladimo. Namesto karamele lahko uporabimo tudi 2 žlici medu. Tako je še bolj enostavno in hitro.

bozicni-jogurt-6

V skodelico damo jogurt. Uporabimo lahko tekoči jogurt ali gostejši grški jogurt – stvar okusa. Dodamo velik ščepec mletega cimeta.

bozicni-jogurt-7

Dodamo še ščepec mletih klinčkov, na drobno narezane lešnike ter jabolčno-karamelni preliv.

bozicni-jogurt-8Dobro prmešamo, da so sestavine enakomerno porazdeljene in božični jogurt je pripravljen, da ga postrežemo.

bozicni-jogurt

Prijetno razvajanje!

Nasvet
Če vam ostane kaj karamelnega preliva, ga lahko porabite kot preliv za panakoto. Zelo dobro se poda tudi k cimetovi panakoti.

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor