Cimetov šarkelj
Print Friendly, PDF & Email

Cimetov šarkelj je dišeča sladica, ki nas preseneti s svojim okusom. Priprava je zelo enostavna in tekne prav vsem generacijam ob vsakem času, pa naj bo to praznik ali čisto navaden dan. Na domači mizi je vedno dobrodošel!

cimetov šarkelj

Cimetov šarkelj – pripomočki:

  • tehtnica
  • pekač za šarkelj premera 25 cm
  • pečica
  • mešalnik
  • velika jušna žlica

Cimetov šarkelj – sestavine:

  • 3 jajca
  • 150 g kristalnega sladkorja
  • 200 g masla
  • 250 g bele mehke moke
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • 100 g kandiranih češenj
  • 100 g grobo mletih mandljev
  • sok in lupinica pol limone
  • 3 kapljice vanilijeve arome
  • 1,5 žlica mletega cimeta
  • maščoba za pekač

Cimetov šarkelj – postopek:

Najprej penasto zmešamo jajca in sladkor.

cimetov šarkelj

Dodamo zmehčano maslo in pripravimo češnje ter mandlje.

cimetov šarkelj

Vmešamo narezane kandirane češnje, nasekljane mandlje, limono in vanilijevo aromo.

cimetov šarkelj

cimetov šarkelj

Masi dodamo moko z vmešanim pecilnim praškom in cimetom.

Pekač za šarkelj dobro premažemo z maščobo (margarino/maslom) in pomokamo ter maso razporedimo v pekač. V vnaprej ogreti pečici na 170 stopinj Celzija (klasična pečica) šarkelj pečemo eno uro.

cimetov šarkelj

Ko je šarkelj pečen, ga vzamemo iz pečice in pustimo nekaj časa v pekaču, da se malo ohladi in ga šele nato stresemo iz pekača.

Če ne moremo počakati, lahko razrežemo še mlačnega, najboljše pa je, da ga razrežemo, ko se popolnoma ohladi.

Mmmm, kako je dober!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.8]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor