Cimetov šarkelj
Cimetov šarkelj je dišeča sladica, ki nas preseneti s svojim okusom. Priprava je zelo enostavna in tekne prav vsem generacijam ob vsakem času, pa naj bo to praznik ali čisto navaden dan. Na domači mizi je vedno dobrodošel!
Cimetov šarkelj – pripomočki:
- tehtnica
- pekač za šarkelj premera 25 cm
- pečica
- mešalnik
- velika jušna žlica
Cimetov šarkelj – sestavine:
- 3 jajca
- 150 g kristalnega sladkorja
- 200 g masla
- 250 g bele mehke moke
- 1 zavojček pecilnega praška
- 100 g kandiranih češenj
- 100 g grobo mletih mandljev
- sok in lupinica pol limone
- 3 kapljice vanilijeve arome
- 1,5 žlica mletega cimeta
- maščoba za pekač
Cimetov šarkelj – postopek:
Najprej penasto zmešamo jajca in sladkor.
Dodamo zmehčano maslo in pripravimo češnje ter mandlje.
Vmešamo narezane kandirane češnje, nasekljane mandlje, limono in vanilijevo aromo.
Masi dodamo moko z vmešanim pecilnim praškom in cimetom.
Pekač za šarkelj dobro premažemo z maščobo (margarino/maslom) in pomokamo ter maso razporedimo v pekač. V vnaprej ogreti pečici na 170 stopinj Celzija (klasična pečica) šarkelj pečemo eno uro.
Ko je šarkelj pečen, ga vzamemo iz pečice in pustimo nekaj časa v pekaču, da se malo ohladi in ga šele nato stresemo iz pekača.
Če ne moremo počakati, lahko razrežemo še mlačnega, najboljše pa je, da ga razrežemo, ko se popolnoma ohladi.
Mmmm, kako je dober!